Haško sodišče oprostilo Stanišića in Simatovića

Sodniki Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so Srba oprostili vseh točk obtožnice.

Objavljeno
30. maj 2013 18.54
Netherlands War Crimes Serbia
Ma. Ja., Delo.si; Vili Einspieler, Beograd
Ma. Ja., Delo.si; Vili Einspieler, Beograd

Haag − Sodniki Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so nekdanjega vodjo srbske službe državne varnosti (SDB) Jovico Stanišića in njegovega nekdanjega pomočnika Franka Simatovića oprostili vseh točk obtožnice, ki ju je bremenila zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v Boni in Hercegovini in na Hrvaškem v vojni med letoma 1991 in 1995.

Nizozemski sodnik Alphons Orie, ki je odredil izpust Stanišića in Simatovića iz pripora v Scheveningenu, je v obrazložitvi pojasnil, da je senat ugotovil, da tožilstvo ni nedvoumno dokazalo, da sta obtoženca načrtovala ali ukazala zločine, navedene v obtožnici.

Srbija je zadovoljna z oprostilno sodbo

Srbija je pozdravila oprostilno sodbo, srbski premier Ivica Dačić pa je poudaril, da je pravično sojenje pogoj za zagotovitev trajnega miru in stabilnosti v regiji.

V nasprotju z Dačićem, ki je poudaril, da ima sodba velik pomen za Srbijo, je predsednica društva Matere Srebrenice Munira Subašić dejala, da je oprostilna sodba nesprejemljiva in politična. Po njenem Icty ni izpolnil svoje naloge, sodba pa spodbuja zločince k nadaljnjim zločinom.

Med postopkom večkrat na prostosti

Kot smo v Delu že pisali, so Stanišića in Simatovića aretirali leta 2003 in ju poslali v Haag. Sojenje se je začelo leta 2009, obtožnica haaškega sodišča pa ju je bremenila zločinov proti človečnosti ter kršitev zakonov in pravil vojskovanja med spopadi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

Obtožena sta bila za organizacijo, vodenje, opremljanje, usposabljanje, oboroževanje in financiranje tajnih enot−- med njimi Rdečih baretk, Tigrov pokojnega Željka Ražnatovića Arkana in Škorpijonov −, ki so ubijale, preganjale in deportirale hrvaške, muslimanske in druge civiliste nesrbske narodnosti iz Hrvaške in BiH. Stanišiću je obtožnica še očitala, da je bil desna roka pokojnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića.

Tožilstvo je za obtoženca zahtevalo dosmrtno zaporno kazen, njuna obramba pa je predlagala oprostilno sodbo. Icty je sicer obtožena med procesom že večkrat izpustil na začasno prostost.