Hezbolah za smrt visokega poveljnika krivi Izrael

Izrael vsakršno vpletenost v smrt visokega poveljnika libanonskega šiitskega gibanja Hasana la Lakisija ostro zanika.

Objavljeno
04. december 2013 12.53
LEBANON-UNREST-HEZBOLLAH-ISRAEL
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bejrut - V bližini Bejruta je bil ponoči ubit visok poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah Hasan al Lakis. Gibanje je za njegovo smrt že okrivilo Izrael. Ta pa je kmalu po dogodku že zanikal vpletenost.

Al Lakis je bil ubit na parkirišču pred svojo hišo. Po poročanju medijev je strelcem uspelo pobegniti, ne da bi jih kdo prepoznal, poročanje lokalnih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Hezbolah je za njegovo smrt neposredno obtožil Izrael, ki da je al Lakisa poskušal ubiti že večkrat, a mu doslej ni uspelo. »Sovražnik mora nositi polno odgovornost za dejanje in vse posledice tega gnusnega zločina«, so sporočili iz Hezbolaha.

Izrael je v odzivu zanikal, da bi sodeloval pri umoru al Lakisa. »Izrael nima nobene povezave s tem dogodkom,« je izjavil tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor. Dodal je, da gre za »refleksno in avtomatično obtožbo Hezbolaha, za katero nima nobenih dokazov«.

Izrael in Hezbolah sta bila poleti 2006 vpletena v mesec dni dolgo vojno, v kateri je umrlo več kot 1200 Libanoncev, večinoma civilistov, in več kot 150 Izraelcev, večinoma vojakov.

Več napadov na Hezbolah so sicer v zadnjih mesecih priznale sunitske skupine, povezane z uporniki v Siriji. Pripadniki Hezbolaha se namreč v konfliktu v Siriji bojujejo na strani sil predsednika Bašarja al Asada.