Hillary Clinton bo kmalu obiskala Burmo

Vest, da bo stranka nekdaj izobčene Aung San Su Kji kandidirala na volitvah, je omehčala tudi ameriško vlado.

Objavljeno
18. november 2011 08.11
Posodobljeno
18. november 2011 08.11
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Najpjidav - Po tem ko so tuje agencije sporočile, da bo opozicijska stranka Nacionalna liga za demokracijo (NLD) kandidirala na nadomestnih volitvah v burmanski parlament, so iz ZDA sporočili, da bo nekdaj vojaško državo 1. decembra obiskala ministrica za obrambo Hillary Clinton. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ameriški predsednik Barack Obama 20 minut preko telefona govoril z demokratično voditeljico Aung San Su Kji, ki jo je označil kot »izredno toplo osebo«.

Povedal je, da ZDA podpirajo nadaljnje reforme v Burmi, ki bodo vodile k večjemu spoštovanju človekovih pravic. Kot je dejal, bo Clintonova med svojim obiskom poskušala dognati, kako bi lahko Washington spodbudil pozitivne spremembe v državi, ki je zaradi številnih sankcij odrezana od sveta. »Hočemo zgrabiti to zgodovinsko priložnost za napredek in jasno izraziti, da bo Burma z nadaljevanjem tovrstnih reform lahko kmalu stkala nove vezi z Združenimi državami Amerike,« je dejal Obama, a opozoril, da bo država ob morebitnem neuspehu ostala odrinjena od vseh.

Hillary Clinton bo sicer prva ameriška sekretarka, ki bo po 50 letih stopila na burmanska tla.

Stranka Aung San Su Kji znova na politični oder

»Želim si, da se politična stranka znova registrira in kandidira na nadomestnih volitvah v vseh 48 volilnih okrajih,« je med srečanjem stranke NLD povedala burmanska demokratična voditeljica Aung San Su Kji. Politična aktivistka, ki je 15 let svojega življenja preživela v hišnem priporu, ni pojasnila, ali se namerava na nadomestnih volitvah za poslanski sedež potegovati tudi sama.

Opozicijska stranka NLD sicer novembra lani ni sodelovala na prvih volitvah po 20 letih. Bojkotu je botrovala sporna zakonodaja, ki jo je parlament že spremenil. Kdaj bodo potekale nadomestne volitve, še ni znano.

Aung San Su Kji je sicer duša stranke, ki je leta 1990 zmagala na volitvah, a ji je vojaška hunta preprečila prevzem oblasti. Vse odtlej je vojaška vlada preganjala člane NLD, številne je priprla, med njimi tudi njeno voditeljico Su Kji. Razmere v državi, proti kateri je mednarodna skupnost sprejela številne sankcije, pa so se v zadnjih nekaj mesecih spremenile. Vojaška vlada je namreč marca lani ustanovila parlament, kjer večino še vedno predstavljajo nekdanji časniki, in razpisala prve volitve v zadnjih dveh desetletjih. Naklonjenost mednarodne skupnosti si je država, ki je bila zaradi sankcij odrezana od sveta, nekoliko povrnila z osvoboditvijo 200 političnih zapornikov in omilitvijo zakonodaje o medijih.

Po poročanju AFP pa številni politični analitiki dvomijo, da se bo Su Kji podala v boj za poslanski položaj, saj bo vso svojo pozornost namenila spravi med burmansko vlado in mednarodno skupnostjo.