Monti in Hollande za odločnejše ukrepanje Evrope proti krizi

Monti in Hollande bi večji poudarek dala ukrepom za spodbujanje gospodarske rasti.

Objavljeno
14. junij 2012 08.16
Posodobljeno
14. junij 2012 08.23
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Rim - Italijanski premier Mario Monti in francoski predsednik François Hollande sta se danes po pogovorih v Rimu zavzela za odločnejše ukrepanje Evrope proti krizi. Pri tem bi državnika večji poudarek dala ukrepom za spodbujanje gospodarske rasti.

Po Montijevih besedah bo zdaj treba več pozornosti nameniti ukrepom za gospodarsko rast, ne da bi s tem ogrozili varčevalne ukrepe. »Za EU mora biti gospodarska rast prednostna naloga,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije na novinarski konferenci po srečanju poudaril italijanski premier. Ob tem je dejal, da mora Evropa podpirati vlaganja tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju.

Tudi Hollande je pozval k ukrepom, ki bi spodbudili gospodarstvo. »Nočem, da bi Evropo obravnavali kot bolno celino,« je dejal. Obenem se je zavzel tudi za ukrepe, ki bi preprečili finančne špekulacije. Po njegovih besedah bi morala biti v Evropi prednostna načela rast, stabilnost in integracija.

Monti in Hollande sta sicer priznala, da je Evropa že doslej precej dosegla. Vendar pa dosedanji ukrepi za zajezitev krize območja evra niso zadostovali, da bi ta problem umaknili z dnevnega reda, je opozoril Monti in dejal, da bi morali okrepiti točke, kjer je unija trenutno najšibkejša.

Državnika sta po besedah italijanskega premiera govorila tudi o evrskih obveznicah.

V pogovorih sta se dotaknila tudi grške dolžniške krize. Monti je pred nedeljskimi predčasnimi volitvami v Grčiji izrazil upanje, da bo Grčija ostala v območju evra. Poudaril je, da bo morala Grčija vztrajati pri varčevalnih ukrepih, ki bodo od prebivalstva zahtevali velike žrtve.

Hollande pa je Grke pozval, naj ohranijo upanje v EU in evro. »Grško ljudstvo je suvereno. Resnično si prizadeva izboljšati slabe razmere,« je dejal francoski predsednik. Po njegovih besedah bi morala Grčija imeti dostop do strukturnih skladov, da bi lahko spodbudili rast.