Hollande prestaja »težke trenutke«

Francoski predsednik François Hollande je največ pozornosti namenil okrevanju francoskega gospodarstva.

Objavljeno
14. januar 2014 18.58
Posodobljeno
14. januar 2014 19.06
FRANCE-POLITICS-HOLLANDE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Pariz − Francoski predsednik François Hollande je na današnji težko pričakovani tiskovni konferenci največ pozornosti namenil okrevanju francoskega gospodarstva in tesnejšim povezavam z Berlinom, ni pa se mogel izogniti niti vprašanjem o svojem skrivnem ljubezenskem razmerju.

Hollande je tradicionalno ponovoletno tiskovno konferenco začel s predstavitvijo nove gospodarske politike, katere cilj je spodbuditi podjetja, gospodarsko rast in nastanek novih delovnih mest, poročajo tuje tiskovne agencije. Osrednja točka njegovega načrta je znižanje davkov na izplačilo plač − tako imenovanih družinskih prispevkov, ki jih morajo trenutno vplačevati podjetja in samozaposleni −, s čimer bi podjetja do leta 2017 prihranila skupno 30 milijard evrov.

Francoski predsednik si želi tesnejšega sodelovanja z Nemčijo, predvsem na področju obdavčevanja korporacij, prehoda na obnovljive vire energije in reševanja varnostnih izzivov. Prepričan je namreč, da morata Francija in Nemčija pokazati skupno odgovornost za mir in stabilnost v svetu. Hollande je pri tem še posebej izpostavil Sirijo, kamor se je iz Francije na bojišča odpravilo okoli 700 ljudi, ki bi lahko po njegovih besedah ob vrnitvi v domovino predstavljali tveganje, in nemirno Srednjeafriško republiko, kamor je Pariz prejšnji mesec poslal 1600 vojakov.

Hollande je moral nekaj besed nameniti tudi zasebnim vprašanjem, čeprav jim je kmalu naredil konec. Navedb o skrivnem ljubezenskem razmerju z igralko Julie Gayet, ki ga je prejšnji teden razkrila revija Closer, ni hotel komentirati. Izrazil je ogorčenje nad objavami revije, a dejal, da je ne bo tožil. Priznal je, da z de facto prvo damo Francije Valerie Trierweiler prestajata težko obdobje, ni pa hotel razkriti, ali je njunega razmerja konec. Dejal je, da tiskovna konferenca ni primerna za razpravljanje o tej zasebni zadevi, da pa bo svoj odnos s Trierweilerjevo pojasnil še preden na začetku februarja odpotuje v ZDA, kjer bi morala biti oba gosta ameriškega predsednika Baracka Obame in njegove soproge Michelle v Beli hiši.