Hollandova varčna partnerka

Stroški, ki so v pisarni francoske prve dame nastajali v času mandata prejšnje vlade, so bili kar trikrat višji.

Objavljeno
08. maj 2013 10.22
FRANCE-POLAND-DIPLOMACY
J. K., zunanja politika
J. K., zunanja politika

Pariz − Francoska opozicija se je konec prejšnjega tedna z grenkim priokusom seznanila s podatkom, koliko davkoplačevalce stane delovanje pisarne, ki jo v Elizejski palači vodi Valérie Trierweiler, življenjska sopotnica predsednika Françoisa Hollanda.

Z vprašanjem, ki ga je v parlamentu postavil Guillame Larrivé, poslanec nekdaj vladajoče stranke UMP, je opozicija zaman iskala nedoslednosti vlade pri rezanju državnih izdatkov. Stroški, ki jih je objavil uradni list, so bili namreč bistveno manjši od pričakovanih, predvsem pa bistveno manjših od tistih, ki jih je v času Sarkozyjevega predsedovanja ustvarila njegova soproga, pevka in nekdanji supermodel Carla Bruni.

Stroški, ki so v pisarni prve dame nastajali v času mandata prejšnje vlade, so bili kar trikrat višji. Hollandova partnerka ima v pisarni zaposlenih pet ljudi, ki državo na mesec stanejo natanko 19.742 evrov. Osem ljudi, ki je delalo za njeno predhodnico, je francoske davkoplačevalce stalo skoraj dvakrat toliko: 36.448 evrov. Z dodatnimi 25.714 evri državnega denarja, ki jih je Brunijeva na mesec porabila za vzdrževanje svoje spletne strani, so skupni stroški delovanja njene pisarne presegli 60.000 evrov.

Razkritje podatkov utegne povečati priljubljenost Valérie Trierweiler, ki ima že od prvega dne mandata aktualne vlade težave z rejtingi. Več kot dve tretjini Francozov ima o njej slabo mnenje, a še vedno boljše kot o njenem življenjskem sopotniku, saj je naklonjenost prebivalstva do njega v zadnjem času rekordno nizka.