Holygate na Hrvaškem

Afero je sprožilo tri mesece staro elektronsko sporočilo ministrice, ki predsednika uprave železnic prosi za uslugo.

Objavljeno
11. junij 2012 19.43
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Nekdanja ministrica za okolje Mirela Holy je danes na državnem tožilstvu vložila ovadbo zoper neznanega storilca zaradi kršitve zasebnosti, v primer pa se je vključil celo predsednik Ivo Josipović in zagotovil, da »za objavo osebne elektronske pošte ne stoji tajna služba«.

Vse se je odvilo zelo hitro. Hrvaška televizija je namreč minuli teden objavila elektronsko sporočilo, ki ga je pred tremi meseci predsedniku uprave hrvaških železnic Reneu Valčiću poslala tdaj še ministrica Holyjeva, v njem pa ga prosi, naj »iz službe ne vrže žene enega od strankarskih kolegov«. Objava sporočila je dvignila prah, Mirela Holy se je začela opravičevat: »Če bi lahko, vrnila čas, tega sporočila nikoli ne bi poslala,« je jela zatrjevati ter takoj napovedala, da bo odstopila, če ji bo to predlagal premier Zoran Milanović. Ta se je v četrtek oglasil in ji predlagal naj odstopi, kar je Mirela Holy tudi storila. Vmes je nastala še ena afera; vanjo pa sta bila vpletena premier Milanović in eden najbogatejših Hrvatov Emil Tedeschi. Milanović je namreč Holyjevo pozval k odstopu kar iz vile omenjenega direktorja Atlantic Grupe Tedeschija na Hvaru, pri katerem je bil na, kot je zatrjeval – prijateljskem obisku. »Emil Tedescji je moj prijatelj in ne donator,« je dejal Milanović in skušal umiriti obtožbe na svoj račun.

Že druga vladna zamenjava

Dan pozneje je tudi sklical novinarje in nekdanji ministrici očital sporno elektronsko sporočilo, izrazil je tudi obžalovanje, da se je kaj takega pripetilo. »Kako je to elektronsko sporočilo prišlo v javnost, ne vem, vendar se bomo tudi s tem ukvarjali,« je še dejal Milanović, odkrito slabe volje, saj je Holyjeva bila že drugi član vlade, ki je zapustil vladni stolček; po Zlatku Komadini, ministru za morje, promet in infrastrukturo, ki je odstopil zaradi osebnih (zdravstvenih) razlogov. Oglasil se je celo hrvaški predsednik Ivo Josipović, in zatrdil, da »tajne službe pri tem primeru nimajo nikakršne veze.« Medijem je zagotovilo, da ni razposlal elektronskega sporočila nekdanje ministrice v javnost dal tudi predsednik uprave hrvaških železnic Rene Valčić.

Kdo je poskrbel za javno objavo sporočila Mirele Holy, bo pokazala preiskava na podlagi ovadbe, ki jo je zdaj državljanka Mirela Holy vložila na državnem tožilstvu zoper neznanega storilca. Glede na stopnjo odmevnosti utegne preiskava biti končana zelo kmalu, nobenega dvoma pa ni, da lahko do takrat na plano pricurlja še kakšna pikantnost hrvaške politike.

Mediji, pa tudi Holyjeva, ki je bila pred vstopom v visoko politiko sicer znana kot ena najbolj aktivnih okoljskih aktivistk, so že nekajkrat omenili, da bi za »vsem skupaj« utegnili stati posamezni močni lobiji, ki jim je nekdanja ministrica »stopila na žulj«; tudi s predlagano ukinitvijo vračila denarja za plastično embalažo, različnimi projekti, povezanimi z gradnjo hidroelektrarn ... Prav zaradi tega tudi nihče od opazovalcev političnega dogajanja na Hrvaškem ne pričakuje, da je afera Holygate z odstopom Mirele Holy in imenovanjem novega okoljskega ministra končana.