Hongkonški milijarderji v prihodnje brez visokih ograj

Do zdaj sta za novo direktivo pokazala pripravljenost le dva od šestih tajkunov. Eden izmed njiju je Peter Woo.

Objavljeno
06. avgust 2011 13.30
Posodobljeno
06. avgust 2011 13.45
Z. R.
Z. R.

Hongkonškim milijarderjem bo v prihodnje težje kupiti mir in zasebnost. Ta mesec je namreč oblast izdala predpis, po katerem morajo tajkuni odstraniti visoke ograje s svojih luksuznih posestev, ki pogosto segajo na javno zemljišče ob cestah, ter jih prestaviti bliže k hiši.

Predpis je rezultat večletnega pritiska javnosti na mestne oblasti tega prostora lačnega sedemmilijonskega mesta, naj vendar kaj ukrenejo proti nezakonito postavljenim ograjam na javnih zemljiščih. Oblast je zdaj k temu dodala še zahtevo po odstranitvi zastekljenih dodatkov na strehah, ki so jih lastniki zgradili brez dovoljenja. Rok za odstranitev tovrstnih nezakonitih struktur je bil 27. julij. Kot poroča časopis South China Morning Post, sta novo direktivo do zdaj izpolnila oziroma pokazala pripravljenost, da to storita, le dva od šestih tajkunov.

Eden od njiju je Peter Woo, predsednik družbe za nepremičnine in infrastrukturo Wharf Holdings, ki že pripravlja odstranitev ograje na dveh svojih posestvih na ekskluzivnem hongkonškem obalnem območju Sheko na jugu otoka.

V Šanghaju rojeni Peter Woo, ki se je leta 1949 preselil v Hongkong, je svojo kariero začel v ZDA, kjer je najprej diplomiral iz fizike in matematike na univerzi v Cincinnatiju, nato pa magistriral na Columbia Business School v New Yorku in se zaposlil v newyorški banki Chase Manhattan. Leta 1975 se je pridružil podjetju Worldwide Shipping Group v lasti svojega tasta, pokojnega sira Yue-Kong Paoa, kateri ga je leta 1986 imenoval za predsednika nepremičninskega dela svojega imperija, podjetja Wharf Holdings. Ta ima v lasti kar nekaj investicijskih projektov v Hongkongu, na Kitajskem in v Singapurju, v Hongkongu sta v njihovi lasti, na primer, Harbour City in Times Square, prav tako pa tudi podjetja i-Cable Communications, Wharf T & T, Modern Terminals Limited in Hoteli Marco Polo.

Woo ima v svojih rokah tudi luksuzno trgovsko skupino LCJG, katere del sta tudi Lane Crawford in modna linija Joyce. Woo sedi še v svetovalnih odborih različnih drugih podjetij in je zadnja leta opravljal več javnih funkcij, med drugim je bil predsednik sveta hongkonške politehnične univerze, ustanovitveni predsednik hongkonškega komiteja za okoljski in ohranitveni sklad ter predsednik uprave hongkonških bolnišnic.