Hotel je postati najmlajši pilot, a je z letalom strmoglavil

Do doma ju je z očetom ločilo samo še nekaj dni. A najstniškemu pilotu Harisu Sulemanu ni uspelo uresničiti sanj.

Objavljeno
24. julij 2014 23.07
Posodobljeno
24. julij 2014 23.07
Z. R.
Z. R.

Komaj sedemnajstletni Haris Suleman je imel velike načrte. Nameraval je postati najmlajši pilot, ki je v 30 dneh poletel okrog sveta z enomotornim letalom. Toda prav času, ko je svet preplavljen s tragičnimi zgodbami zaradi številnih žrtev letalskih nesreč, je tudi on predčasno končal veliko potovanje.

V sredo so namreč na Ameriški Samoi odkrili ostanke njegovega letala in kmalu identificirali tudi truplo mladega pilota; njegov oče je še pogrešan.

Haris in Babar Suleman sta se okrog sveta odpravila sredi junija, ko sta poletela iz ameriške zvezne države Indiana na Grenlandijo, v Kairo, Pakistan, na Šrilanko ... Zadnji postanek je bila Ameriška Samoa, naslednji cilj Fidži, toda njuno letalo je (v še nepojasnjenih okoliščinah) kmalu po vzletu z letališča v Pagu Pagu strmoglavilo v Tihi ocean. Do doma ju je ločilo samo še nekaj dni. Sicer je že bilo jasno, da jima podvig ne bo popolnoma uspel, torej preleteti svet v 30 dneh – načrte jima je prekrižala zastrupitev s hrano –, a namen potovanja je bil še vedno plemenit: s poletom sta zbirala denar za fundacijo Citizens Foundation, ki gradi šole v Pakistanu, od koder tudi izhaja družina.

Haris je z očetom letel od svojega osmega leta in je pred kratkim pridobil dovoljenje za polete čez ocean. Harisova sestra Hiba Sulemant je povedala, da je bilo to potovanje več let velika očetova želja in tudi sin je bil zelo navdušen.

Navdušenje je z družino in mediji delil tudi med potovanjem. »V vsaki od teh dežel je toliko lepega, da vsega niti približno nisem mogel dojeti v dveh dneh,« je povedal za časnik The Indianapolis Star, »to je namreč najdlje, kolikor sva si lahko privoščila postanka.« Preiskava o vzroku nesreče letala beachcraft A36 bonanza še poteka, poročajo tuje agencije.