Hrvaška: Črni trg tobaka v cvetu

Na Hrvaškem bodo znova podražili tobačne izdelke. Vendar pa pridelovalci tobaka zaradi tega niso preveč slabe volje.

Objavljeno
04. november 2013 19.37
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Te dni bodo na Hrvaškem znova podražili tobačne izdelke. Vendar pa pridelovalci tobaka na Hrvaškem, zlasti v virovitiško-podravskem predelu ter v okolici Požege, zaradi tega niso preveč slabe volje, jezi jih, ker odkupna cena tobaka pada, stroški pridelave rastejo … In zato ni čudno, da cveti sivi hrvaški tobačni trg, na katerem se po nekaterih podatkih znajde do 300 ton te kulturne rastline na leto, vrednih najmanj tri milijone evrov.

Polja okoli Virovitice, Pitomače, Kutjeva in na še nekaterih predelih so večinoma očiščena, žetev tobaka je že zdavnaj končana, slabe volje pa med njegovimi pridelovalci ne zmanjka. Tobak je dajal kruh več kot 6000 ljudem v tem predelu najmlajše članice evropske družine in jih branil, kot znajo povedati, pred najnevarnejšo boleznijo vseh časov – revščino. Pridelovalci tobaka so jezni na državo, ki ne naredi nič, da bi vsaj malo izboljšala pogoje in pomagala pri pridelavi oziroma odkupni ceni. »Zato ni čudno, da je vse več pridelovalcev tobaka primoranih prodati vsaj nekaj pridelka na črnem trgu, kjer so odkupne cene višje kar desetkrat in več, in tako zaslužiti nekaj denarja za plačilo položnic,« pravijo pridelovalci tobaka iz virovitiško-podravske županije. »Pridelava se na letni ravni zmanjšuje za 15 odstotkov, pridelovalci zmanjšujejo parcele, da znižajo stroške pridelave, ki so v zadnjih petih letih narasli za skoraj 60 odstotkov,« je za zagrebški Večernji list dejal Željko Aragović, šef združenja Veliki list, v katerem je večina hrvaških pridelovalcev tobaka. Poleg tega zakon predpisuje pridelovalcem, da morajo do konca tekočega leta predati ves pridelani tobak družbam, ki ga odkupujejo. Smejo ga zadržati le nekaj, in sicer »za lastno uporabo«, pa še to mora biti prijavljeno do dekagrama, za kar pa morajo plačati trošarino. Ta znaša štiri evre za kilogram tobaka v listih ali šest evrov za kilogram rezanega tobaka.

Približno enako je z žganjekuho, kar navsezadnje tudi jezi Hrvate, ki si radi »skuhajo« žganje, ga popijejo šilce, ga zakopljejo za takrat, ko se jim poroči ali rodi otrok ali ko ga krstijo …

Zato ni čudno, da črni tobačni trg cveti, kot že dolgo ne. Policija ima polne roke dela, hišnih preiskav ne manjka, policijskih patrol, ki nadzirajo promet proti sosednji Madžarski, kjer so cene na črnem tobačnem trgu še nekajkrat višje kot na Hrvaškem, pa tudi ne. Virovitiško-podravski policisti so od začetka leta do zdaj zaplenili 16,5 tone tobačnih listov in dobre tri tone rezanega tobaka, vse skupaj vredno dober milijon evrov.

Hrvaška po nekaterih raziskavah spada med države z velikim številom kadilcev, saj kadi skoraj vsak tretji državljan; statistika je tudi pokazala, da hrvaški kadilec pokadi na leto 1621 cigaret. Vendar se to število, še posebej zaradi nenehnih podražitev, menda zmanjšuje, število kadilcev pa ostaja nespremenjeno. Kadilci namreč vse bolj posegajo po rezanem tobaku in zvijanju cigaret. Za to najraje uporabljajo hercegovski tobak (škijo), vendar je vstop Hrvaške v EU močno zapletel njegovo dostavo na Hrvaško, policisti na mejnih prehodih med državama pa so prav na tihotapljenje tobaka še bolj pozorni.