Hrvaška medijska krajina: Zidovje banki, uredništvo pa novemu kupcu

Jutarnji list, ki se koplje v dolgovih, utegne zamenjati lastnika, veliko časopisov se že seli na splet.

Objavljeno
17. februar 2014 16.48
Posodobljeno
18. februar 2014 11.00
Slovenija, Ljubljana, 15.06.2011 - Hrvasski ccasopisi. Foto: Leon VIDIC/DELO
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Hrvaški dnevnik Večernji list je včeraj »proslavil« svoj 18.000. izvod, konkurenčni Jutarnji list pa je v svoji 5589. številki od začetka izhajanja leta 1998 obvestil bralce, da je na mizi končni predlog predstečajnega postopka družbe Europapress holding, ki izdaja dnevnik. V ozadju zgodbe se domnevno skriva še en črn madež.

Družba Europapress holding, ki poleg osrednjega dnevnika izdaja še vrsto drugih časnikov (Sportske novosti, Slobodna Dalmacija …) in nekaj tednikov (Globus, Gloria ...), se je znašla v precejšnjih dolgovih; uradno znašajo dobrih 20 milijonov evrov, neuradno še nekaj milijonov več. Dobro polovico družba, na čelu katere sedi za marsikoga precej kontroverzni medijski šef Nino Pavić, menda dolguje Zagrebški banki, bankama Hypo in Raiffeisen ter Hrvaški banki za obnovo in razvoj, celo Agrokorju Ivice Todorića je domnevno dolžna dobra dva milijona evrov.

Zdaj je menda na mizi predlog predstečajnega postopka, s katerim bi družbo vsaj malo zavarovali pred dokončnim kolapsom. Je pa zato hrvaška nacionalna televizija (HRT) objavila prispevek, v katerem so opozorili, kako naj bi se nekaj nenavadnega dogajalo v odnosu med Europapress holdingom (EPH) in Hrvaško banko za obnovo in razvoj: na vrhu nadzornega sveta sedi sedanji finančni minister Slavko Linić, ki naj bi veljal za dobrega prijatelja Nine Pavića.

Problematična odobritev

Le nekaj tednov po zmagi Kukuriku koalicije, ko je oblast na Hrvaškem prevzela SDP s svojimi partnerji (HNS, istrsko IDS in upokojensko HSU), je omenjena banka Paviću oziroma Europapress holdingu odobrila skoraj poldrugi milijon evrov posojila ob 2,8-odstotni subvencionirani obrestni meri. Nekateri poznavalci, je poročala HRT, menijo, da je bilo posojilo preslabo zavarovano, zavarovanje s hipoteko na stavbo, v kateri je EPH, pa še zdaleč ne tolikšno, da bi pokrilo posojilo, saj je Hrvaška banka za obnovo in razvoj šele sedma v vrsti morebitnih poplačil ob nevrnjenem posojilu.

Med nekaj sto zaposlenimi v Europapress holdingu vre, čeprav vodstvo, ki ne daje nobenih izjav, zagotavlja v prispevku (podpisal ga je glavni urednik Viktor Vresnik), da bodo vsi zaposleni in honorarni delavci poplačani v celoti. V medije pa sta že pricurljali imeni možnih kupcev medijske hiše, ki izdaja Jutarnji list; to sta eden najbolj znanih hrvaških odvetnikov in poslovnežev Marijan Hanžeković in ameriški investicijski sklad v lasti Gavina Susmana, čigar denar je že v precej hrvaških projektih.

Na Hrvaškem je brez dela več kot 800 novinarjev, kajti pred dvema letoma so ukinili nekoč osrednji dnevnik Vjesnik in več tednikov (Nacional, Forum ...), nov dnevnik, ki so ga zagnali (21. stoletje), pa je odšel na »smetišče hrvaške medijske zgodovine« že po dobrih treh mesecih.

S papirja na splet

Vse več novinarjev ugaslih hiš ali odpuščenih zdaj ustanavlja spletne časnike (forum.tm, lupiga.com, autograf.hr …), kjer poskušajo popisati aktualno dogajanje na Hrvaškem. Kakor večina bijejo bitko z oglaševalci: teh je vedno manj, če se pa le odločijo oglaševati, postavljajo pogoje, zaradi katerih nemalokrat »boli glava«, kot pravi sogovornik, zaposlen v eni od hrvaških medijskih hiš.

S hrvaško medijsko krajino, v kateri prevladuje senzacionalizem, je povezana tudi zgodba spletnega portala, ki še vedno velja za enega bolj branih, razmeroma dobro obveščenega in objektivnega. Gre za Index.hr in njegovo zgodbo s hrvaško estradnico Severino. Portal je namreč pred desetletjem prvi objavil sporni pornofilm, v katerem igrala Severina. Zagrebško sodišče je nato s potrditvijo nižjestopenjske odločitve presodilo, da je bila kršena pevkina zasebnost in je bilo oblateno njeno ime. Potem je danes 40-letna pevka vložila tožbo proti portalu in leta 2011 je dosegla, da bi ji moral index.hr izplačati dobrih 10.000 evrov odškodnine. Ker se to ni zgodilo, so njeni odvetniki zdaj dosegli zaseg žiga lastniku portala in mu močno zagrenili poslovanje.