Hrvaška: migranti pod streho drubrovniške Karitas

Migrantov je 66, med njimi sta dva stara 14 in 15 let, nihče pa ni starejši od 30 let.

Objavljeno
03. julij 2012 08.57
Posodobljeno
03. julij 2012 09.07
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Zagreb − Migrante iz Afrike in Azije, ki so pred dnevi na območju zaščitene ekološko-ribolovne cone južno od otoka Mljet obtičali na jadrnici brez jadra in s pokvarjenim motorjem, in jim je v nedeljo zvečer na pomoč priskočila hrvaška obalna straža, so po pisanju spletnega portala dubrovniknet.hr preselili v prostore dubrovniške Karitas. Kot so sporočili iz humanitarne organizacije, so prostori tam primernejši kot tisti v zapuščenem zaklonišču, kjer so bili migranti nastanjeni prej. Sicer so hrvaške zdravstvene službe enega od njih oskrbele v bolnišnici, ostali so zdravi.

V dubrovniškem centru za zaščito in reševanje po pisanju drubrovniškega portala čakajo na odziv hrvaškega notranjega in zunanjega ministrstva glede nadaljnjih postopkov. Namestnik dubrovniškega župana Frano Skokandić je opozoril, da so migranti »za danes in jutri rešeni«, da pa še vedno čakajo na odziv iz Zagreba, kaj bo z njimi pozneje. Pričakujejo, da se bodo nekateri odločili, da ostanejo na Hrvaškem, medtem ko bodo ostale najverjetneje vrnili v Grčijo, iz katere naj bi se z jadrnico tudi odpravili proti Italiji.

Migranti bili v karanteni

Potem ko jih je obalna straža včeraj popoldne privlekla v dubrovniško pristanišče Gruž, so jih pregledali zdravniki, nakar so jim v zapuščenem skladišču v pristaniškem kompleksu postavili postelje, jim izročili odeje, pripomočke za osebno higieno, hladni obrok in cisterno z vodo.

Zatem so jih poskušali tudi zaslišati in jim pobrati osebne podatke, pri čemer pa so pristojni hrvaški organi naleteli na težavo, saj nihče od migrantov ni govoril angleško. Tako še vedno ni znano niti to, od kod so migranti izpluli. Ko bodo to ugotovili, jih bodo po besedah predsednika županijskega odbora za zaščito in reševanje Frana Skokandića tja najverjetneje tudi vrnili, poroča časnik Jutarnji list.

Kot smo na Delu že poročali, je na jadrnici obtičalo 66 migrantov − po prvih informacijah jih je bilo 65 − iz Afganistana, Sirije, Egipta, Pakistana in Somalije, med njimi dva stara 14 in 15 let, nihče pa ni starejši od 30 let. Jadrnica je domnevno izplula iz Grčije, njen cilj pa je bila obala Italije. Na poti se ji je pokvaril motor, zato je posadka jadrnice po dveh dneh, ki so jih preživeli v mirujočem stanju, v nedeljo okoli devete ure dopoldne prosila za pomoč. Pristojne oblasti so na pomoč najprej poslale turško tovorno ladjo Ilhan Aga, ki je bila v bližini, nato pa še ladjo obalne straže in vojaško letalo. Hrvaška obalna straža jih je dosegla okoli desete ure zvečer.