Hrvaška ne bo pretovorila sirskih kemičnih snovi

Hrvaška sodeluje v pogajanjih o morebitnem transportu sestavin kemičnega orožja iz Sirije preko Sredozemlja.

Objavljeno
15. december 2013 17.47
HRVASKA MLJET 29.07.2010 MORJE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Zagreb - Snovi za izdelavo kemijskega orožja iz Sirije ne bodo pretovorili v hrvaških vodah, temveč se bo to najverjetneje zgodilo nekje v Italiji, je danes izjavil hrvaški premier Zoran Milanović. Pred tem je nedavno napovedal možnost transporta kemičnega orožja prek Hrvaške.

Čeprav je bila Hrvaška na to pripravljena kot članica EU in zveze Nato, naj bi prošnjo na Hrvaško naslovili razmeroma pozno in jo je vmes že sprejela Italija, je na Reki povedal Milanović.

Pred dnevi je sicer Milanović razkril, da Hrvaška sodeluje v pogajanjih o morebitnem transportu sestavin kemičnega orožja iz Sirije preko Sredozemlja.

Medtem domnevno na Cipru dve ladji, norveška in danska, čakata na odobritev, da lahko prevzameta del sirskega kemičnega orožja, ki ga mora Sirija umakniti iz države in uničiti. Te snovi naj bi ZDA uničile v mednarodnih vodah na ladji vojne mornarice z uporabo hidrolize.

Načrt za kemično razorožitev Sirije je po rusko-ameriškem dogovoru Varnostni svet Združenih narodov potrdil septembra. Za izvedbo načrta je odgovorna Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).