Hrvaška: Nevihta med spominom in žvižgi

»Kraljica hrvaških vojnih zmag« pravijo na Hrvaškem Nevihti, v kateri je sodelovalo približno 200.000 vojakov.

Objavljeno
05. avgust 2014 14.32
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − V Kninu, kraljevskem mestu, so počastili 19. obletnico operacije Nevihta, s katero si je Hrvaška leta 1995 povrnila ozemlje, ki so ga od začetka vojne leta 1991 zasedali srbski uporniki. Osrednja slovesnost je bila namenjena tudi proslavi državnega praznika ob dnevu zmage in domovinske hvaležnosti.

»Kraljica hrvaških vojnih zmag« pravijo na Hrvaškem vojaški operaciji Nevihta (Oluja), v kateri je pred devetnajstimi leti na 630 kilometrov dolgi fronti s samooklicano Republiko Srbsko krajino sodelovalo približno 200.000 vojakov. Tudi tokrat tradicionalne vojaške folklore ni manjkalo, poleg nekaj tisoč zlasti prebivalcev Knina se je zbral še celoten hrvaški politični vrh  s predsednikom države Ivom Josipovićem, sabora Josipom Lekom in vlade Zoranom Milanovićem na čelu. Zadnjemu so zbrani, tako kot lani, namenili precej žvižgov in tako pokazali, kaj »si mislijo o odnosu njegove vlade do veteranov in razvoja Hrvaške«. Vidno slabe volje je Milanović »žvižgalce« pozval, naj pridejo žvižgat pred stavbo vlade, in dodal, da »danes, v Kninu, za kaj takega ni čas, še manj priložnost, saj gre za spomin na tiste, ki so ustvarjali sodobno državo«.

Predstavnikov na Hrvaškem živečih Srbov na proslavo ni bilo, saj so Srbi še zdaj prepričani, da so med akcijo Nevihta (in po njej) hrvaške sile pobile več sto srbskih civilistov in požgale na tisoče srbskih domov, približno 150.000 Srbov pa je zapustilo državo. Zato ne preseneča ponedeljkova izjava srbskega policijskega ministra Nebojše Stefanovića, ki je na Hrvaško poslal sporočilo, »da obletnica Nevihte ni priložnost za takšna ali drugačna slavja«.

Več deset tisoč ljudi se je zbralo na »vzporedni« proslavi državnega praznika v nekaj deset kilometrov od Knina oddaljeni vasi Čavoglave, rojstnem kraju pevca in simbola hrvaške politične desnice in nacionalizma Marka Perkovića Thompsona. Praznik so proslavili s koncertom Thompsona in njegovih prijateljev ter velikim ognjemetom.