Hrvaška odšteva: 96 dni do vstopa v EU

Komisar Štefan Fühle bo na današnji izredni seji hrvaške vlade predstavil zadnje poročilo o pripravljenosti na vstop v EU.

Objavljeno
25. marec 2013 14.58
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb − Uradni Zagreb je več kot zadovoljen. Zadnje poročilo o monitoringu evropske komisije glede pripravljenosti Hrvaške za vstop v Evropsko unijo je pozitivno, Hrvaška pa je izpolnila vse, kar naj bi EU od nje zahtevala pred uradnim vstopom v evropsko družino − predvidoma čez 96 dni.

Bruselj večjih zadržkov nima, saj, kot poročajo hrvaški mediji, podobne informacije pa prihajajo tudi s sedeža Evropske komisije, je uradni Zagreb izpolnil vse pomanjkljivosti, ki jih je Hrvaška morala odpraviti (ali vsaj začeti resno odpravljati), in so ji bile naložene v lanskem, oktobrskem poročilu. To je od Hrvaške zahtevalo, da veliko več pozornosti in politične energije nameni preoblikovanja ladjedelnic, kar je bila navsezadnje velika, če ne najtežja naloga. Zdaj je hrvaška vlada, po oceni Bruslja, le opravila tudi to nalogo, ter nekako le odkrila recept za preoblikovanje jam brez dna«, kot ladjedelnicam, zlasti Brodosplitu in Brodotrogirju, pravijo na Hrvaškem.

Danes bo evropski komisar za širitev Štefan Fühle poročilo predstavil članom hrvaške vlade, ki se bo zaradi »tako pomembnega dogodka« sestala na izredni seji. Je pa hrvaška vlada, na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, že napovedala, da bo do leta 2015 pripravljena na vzpostavitev schengenskega režima, omenja pa celo uvedbo evra.