Hrvaška: Oftalmolog, župan in odpadnik ustanavljajo svoje politične stranke

Že za 20. junij je ustanovitveni kongres napovedal »odpadnik« iz vrst HDZ Milan Kujundžić.

Objavljeno
15. julij 2013 12.56
LJUBLJANA 13.10. 2011 Milan Bandić. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Kaj kmalu se bodo sedanjim političnim strankam na hrvaškem političnem prizorišču pridružile najmanj tri nove. To bodo resni politični igralci, menijo politični analitiki. Nosilci strank bodo večni prvi mož Zagreba Milan Bandić, šef Nacionalnega foruma in oftalmolog Nikica Gabrić ter »odpadnik« iz vrst največje opozicijske stranke HDZ Milan Kujundžić.

Prvi, ki se je odločil premešati politične karte na hrvaškem političnem prizorišču, je oziroma bo Milan Kujundžić. To je politik, ki je imel pomemben položaj v Hrvaški demokratični skupnosti (HDZ), na lanskih strankarskih volitvah za predsednika pa ga je premagal le zdajšnji predsednik Tomislav Karamarko, in sicer za 111 glasov. Član HDZ ni več, saj je v Gospiču (na lokalnih volitvah) podprl nehadezejevskega kandidata in se s tem, kot pravijo v HDZ, sam izključil iz stranke ter postal svojevrsten odpadnik. Vendar to niti ni toliko pomembno, ostaja namreč dejstvo, da je Kujundžić za 20. junij napovedal ustanovitveni kongres »neke nove stranke«, ki se bo morda imenovala Hrvaško svitanje ali Hrvaška zarja, kot je dejal za nekatere medije. Prihod je potrdilo približno 400 udeležencev, pravi tudi, da bo njegova stranka še bolj desna kot zdajšnja HDZ. Povrhu vsega pa je več kot samozavesten, saj je za zagrebški Večernji list celo napovedal, da bo prav njegova stranka zmagovalka naslednjih hrvaških parlamentarnih volitev.

Milan Bandić je posebna zgodba. Potem ko je letos osvojil peti zaporedni mandat na čelu milijonskega glavnega mesta Hrvaške, se, to postaja vse bolj očitno, resnično ne želi več ukvarjati le z Zagrebom. Napovedal je ustanovitev svoje stranke, s katero bo odšel na pohod proti sedežem v evropskem parlamentu, nato pa na hrvaški sabor.

Načrti Milana Bandića

Glede na energijo, s katero »srečuje samega sebe«, bo bržkone nekaj časa še deloval kot šef Zagreba, iz ozadja vodil višjo politiko, nato pa, ko bo presodil, prestopil na hitrejši vlak, ki pelje proti drugemu koncu hrvaške metropole, proti sedežu predsednikov vlade in/ali države. Izkušnje z izletom na višjo politično raven ima; resda neprijetne, vendar sam o tem pravi: »V finalu sem izgubil z rezultatom 3 proti 2, premagal sem vse pomembne stranke, le SDP je ostala pred menoj, pa še to zgolj zato, ker so se vsi združili proti meni. Dobiti 800.000 glasov volivcev na državnih oziroma predsedniških volitvah ni mačji kašelj …« V enem od hrvaških časnikov je že dal vedeti, da bo »kaj kmalu pokazal premieru Zoranu Milanoviću, kako voditi vlado«, za drugi časnik pa je navrgel, da že ima »načrt za rešitev države«.

Da je Milan Bandić zvit politik, ki spretno kupuje nasprotnike, in povrhu še prebrisan, so ugotovili mnogi, ne le Američani in njihovi opazovalci, ki spremljajo vsako najmanjše dogajanje na Hrvaškem. Vse bolj je namreč jasno, da se prav okoli Bandića ustvarja neka nova pot. Analitiki so si namreč edini, da bi utegnilo kmalu nastati združenje dveh strank oziroma skupin: nove Bandićeve stranke v nastajanju in obstoječega Nacionalnega foruma, ki ga je ustanovil oftalmolog Nikica Gabrić, podpira pa ga precej hrvaških gospodarstvenikov in (neposredno oziroma iz ozadja) tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, še pred tremi leti Bandićev ostri nasprotnik.

Nikica Gabrić je znani hrvaški oftalmolog, ki je okoli sebe zbral nacionalni forum, ki odkrito napada sedanjo hrvaško vlado, na čelu katere je Zoran Milanović. Čeprav je nekoliko populističen, ima precej močno zaledje iz vrst gospodarstvenikov, politikov, glasbenikov … »Imamo približno pet tisoč privržencev, simpatizerjev, in če jih bo toliko tudi jeseni, se bomo preoblikovali v stranko,« pravi Gabrić, ki se povsem zaveda, da bo njegova stranka postala pomemben faktor na političnem parketu naše južne sosede in »partnerica, ki si jo bodo vsi želeli imeti ob sebi«. V eni od revij pa so celo zapisali, da je »Gabrić edini, ki lahko zruši vlado Zorana Milanovića«.

In če je res, da naj bi se Bandić in Gabrić »nekako združila« v okviru Tretje poti, potem ni nobenega dvoma, da bo ta igrala pomembno vlogo v hrvaški državni oblasti. Navsezadnje je Gabrić okoli sebe zbral stotnijo in še več uglednežev (ne le gospodarstvenikov), 58-letni Bandić pa se bo v pobudo za Tretjo pot vključil z najmočnejše (najvišje) lokalne ravni, iz Zagreba. Zaradi različnih pogledov na socialdemokracijo in aktualni trenutek, v katerem se je znašla Hrvaška, s Tretjo potjo vse bolj simpatizirata javno mnenje pa tudi hrvaški predsednik, Ivo Josipović, ki prihodnje leto v boju za nov predsedniški mandat zagotovo ne bo imel za nasprotnika Milana Bandića. Ta bi utegnil biti celo njegov podpornik; seveda, za poznejše povračilo …

Kako se bosta odzvali zdajšnji absolutni vladarki političnega življenja na Hrvaškem, vladajoča SDP in opozicijska HDZ, ki si v javnomnenjskih raziskavah delita skupaj približno 40-odstotni kolač, preostale stranke pa ne prestopijo dveh, treh ali morda štirih odstotkov, si ne upajo napovedati niti analitiki pa tudi v strankah o tem ne dajejo izjav.