Hrvaška otoka ovita v smeti

Obala hrvaškega polotoka Pelješac in otoka Mljet je prekrita s smetmi, navajo hrvaški mediji. Ker so etikete odvrženih smeti v albanščini, prebivalci domnevajo, da jih je prineslo iz Albanije.

Objavljeno
22. november 2010 12.49
Gre za vprašanje mejne črte na skrajnem koncu polotoka Klek
Mo.Z.
Mo.Z.
Zagreb - Morje pri hrvaškem otoku Mljetu in polotoku Pelješcu je prekrito s tonami smeti, piše hrvaški Index.hr in navaja namige, da bi odpadke lahko prineslo iz Albanije. Odpadke je začelo naplavljati že v soboto, v nedeljo jih je bila obala polotoka Pelješac, od Trstenika do svetilnika Lirica, že polna.

Večinoma gre za odvržene steklenice, bolnišnične odpadke ter trupla živali, kot piše Index gre za več kot sto kvadratnih kilometrov smeti. Te sicer južnodalmatinske otoke dosežejo vsako leto, je pa letos njihova količina večja kot v preteklosti. Ker so etikete odvrženih smeti večinoma v ablanščini, tako domnevajo, da smeti prihajajo iz Albanije.

DUZS: Prejeli smo prijavo in poročilo s terena

Iz hrvaške uprave za zaščito in reševanje (DUZS) so medtem sporočili, da so prejeli številne prijave v zvezi s smetmi, preden bi lahko ukrepali, so morali počakati na poročilo dubrovniške luške kapetanije o stanju na obali, od koder pa so že potrdili, da je na obalah otokov več deset ton odpadkov.