Hrvaška uvedla povračilne ukrepe na področju zaposlovanja

Omejili bodo zaposlovanje delavcev iz tistih držav članic EU, tudi Slovenije, ki so uvedle prehodna obdobja za zaposlovanje hrvaških delavcev.

Objavljeno
26. junij 2013 18.19
CROATIA
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Zagreb - Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela uredbo o uvedbi povračilnih ukrepov za delavce iz držav članic EU, ki so se odločile za prehodno obdobje omejitve zaposlovanja hrvaških delavcev po 1. juliju. Povračilni ukrepi bodo veljali tudi za slovenske delavce.

Hrvaški minister za delo Mirando Mrsić je pojasnil, da bodo uvedli začasne omejitve za zaposlovanje delavcev iz tistih držav članic EU, ki so uvedle prehodna obdobja za zaposlovanje hrvaških delavcev.

Poleg Slovenije so tudi Avstrija, Belgija, Nemčija, Nizozemska, Španija in Velika Britanija uvedle omejitve za hrvaške delavce, večinoma zaradi zaščite svojih delovnih trgov ter dejstva, da je na Hrvaškem 20 odstotkov brezposelnih.

Državni zbor je prejšnji teden sprejel zakon o uveljavitvi prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji po vstopu Hrvaške v EU. Začasna omejitev za zaposlovanje hrvaških državljanov bo veljala dve leti od vstopa Hrvaške v EU.

To pomeni, da se bodo hrvaški delavci še dve leti v Sloveniji zaposlovali in delali pod pogoji, ki veljajo za državljane nečlanic EU oziroma kot je bilo doslej.

Hrvaška je v pristopni pogodbi sprejela prehodno obdobje sedmih let, v katerih lahko države članice EU omejijo zaposlovanje hrvaških delavcev. Gre za formulo 2+3+2, kar pomeni, da začetni dve leti omejitve z upravičenim razlogom lahko podaljšajo za tri leta in nato še za dodatni dve leti.

V Zagrebu niso še prejeli končne odločitve Francije, Italije in Portugalske glede pretoka hrvaških delavcev na njihovem ozemlju. Medtem je deset držav članic napovedalo, da ne bodo omejevali zaposlovanje delavcev s Hrvaške.

V državah EU biva približno 350.000 hrvaških državljanov, od tega več kot 90 odstotkov v Nemčiji, Avstriji in Italiji.