Hrvaška: vložili obtožnico proti 364 farmacevtom in zdravnikom

Med obtoženci je največ zdravnikov in lekarnarjev, ki so prejemali podkupnine, da bi izdajali zdravila podjetja Farmal, ki ima sedež v Ludbregu pri Varaždinu.

Objavljeno
28. december 2013 13.20
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Zagreb - Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je vložil obtožnico zoper 364 oseb in farmacevtsko podjetje zaradi podkupovanja, je sporočilo hrvaško tožilstvo.

Prvoobtoženec je predsednik uprave Farmala Dražen Dedi, drugoobtožena pa je izvršna direktorica za korporativne posle Jasna Majhen, je danes poročal Jutarnji list. Tožilstvo sicer ne navaja imen, dodaja pa, da so v primeru Hipokrat med obtoženci tudi trije regionalni direktorji Farmala, ki je sicer del nemške farmacevtske družbe Dermapharm.

Od leta 2009 do 12. oktobra 2012 naj bi preko mreže 23 sodelavcev plačali različne podkupnine približno četrtini vseh hrvaških splošnih zdravnikov, ki so v zameno predpisovali samo Farmalova zdravila. Obtoženih je več kot 300 zdravnikov.

Lekarnarji so skrbeli, da bi imeli na zalogi dovolj Farmalovih zdravil in da so jih izdajali na recepte. Obtoženi lekarnarji so tudi fiktivno prikazovali porabo Farmalovih zdravil, ko bi jim potekel rok uporabe, da bi jih lahko zaračunali hrvaškemu zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Farmal je zdravnikom in lekarnarjem dajal denar in nakupovalne bone, plačeval potovanja, pohištvo, elektronske naprave, kolesa in podobno v vrednosti pet do deset odstotkov od prepisanih zdravil. Na letni ravni naj bi izplačali slaba dva milijona evrov, je izračunal Jutarnji list.

Preiskavo so sprožili pred dobrim letom. Najprej je potekala proti 77 osebam, a se je potem razširila na 364 oseb in zasebno podjetje. Uskok jih obtožuje združevanja pri kaznivem dejanju, ponujanja in sprejemanja podkupnine ter zlorabe položaja in pooblastil.

Med preiskavo je prišlo do številnih dogovorov z zdravniki, ki so priznali, da so sprejemali podkupnine in so bili nato kaznovani s pogojnimi kaznimi, da ne bi izgubili službe in ogrožali nemotenega delovanja celotnega sistema primarne zdravstvene zaščite, je še poročal Jutarnji list.

Večernji list poudarja, da je v primeru Hipokrat vložena najobsežnejša obtožnica v zgodovini hrvaškega pravosodja. Dokument vsebuje približno 100.000 strani. Pred tem je bil največji primer vložen v aferi Spice o malverzacijah z delnicami živilske družbe Podravka, ki je obsegal 60.000 strani.

Za zdaj ni jasno, kje bodo potekale obravnave, ko se bo začelo sojenje, ker zagrebško sodišče nima tako velikega prostora. Število obtožencev bodo morda znižali pred začetkom sojenja, če se bodo nekateri izmed obtožencev dogovorili s tožilstvom v zameno za milejšo kazen, še navaja Večernji list.