Hrvaške lokalne volitve: Bandiću peti mandat, Kerum odpisan

V Zagrebu, Splitu in najbrž tudi na Reki bo odločal drugi krog.

Objavljeno
20. maj 2013 00.25
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Prvi krog hrvaških lokalnih volitev je končan. Drugi, ki bo 2. junija, bo pokazal, kdo je pravzaprav zmagovalec in kdo poraženec. Začasni in nepopolni (pa tudi t.i. vzporedni) izidi namreč kažejo, da bo odločilen drugi krog – tako v Zagrebu kot v Splitu, najbrž pa tudi na Reki, ki je bila vseskozi doslej »rdeča« trdnjava.

Ko to poročamo, so izidi še docela neuradni in nepopolni, saj državna volilna komisija še zdaleč ni obdelala vseh rezultatov. Dejstvo je, da se je od nekaj več kot 3,7 milijona polnoletnih hrvaških državljanov včerajšnjih lokalnih volitev udeležilo le slabih 40 odstotkov volilcev. Ti so oddali svoj glas za enega od 56.558 kandidatov, ki so se na 6600 voliščih potegovali za eno od predstavniških mest v 127 mestih in 429 občinah v hrvaški lokalni in regionalni samoupravi. In sicer za obdobje naslednjih štirih let.

Zagreb in Split sta tako za vladajočo SDP kot za opozicijsko HDZ pomembnejši mesti, ki sta jima obe stranki (skupaj s koalicijskimi sateliti) namenili precej predvolilne pozornosti. Vendar bitka za oblast še ni odločena. Tako je v Zagrebu povsem jasno, da se bosta 2. junija za županski sedež hrvaškega glavnega mesta pomerila neodvisni Milan Bandić, ki se mu obeta peti zaporedni mandat, in Rajko Ostojić, kandidat Kukuriku vladajoče koalicije. Prvemu so volivci že zdaj namenili 44 odstotkov glasov, Ostojiću pa dobrih 25. Vladimirju Ferdeliju, ki so ga nekateri videli celo v drugem krogu, v bitki proti Bandiću, pa so zagrebški volivci namenili »skromnih« 16 odstotkov.

Zanimivi so rezultati (začasni in neuradni) v Splitu, ki kažejo, da so se prebivalci drugega največjega mesta na Hrvaškem »naveličali« dosedanjega župana Željka Keruma, glasove pa namenili predvsem kandidatoma SDP (Ivo Baldasar) in HDZ (Vjeko Ivanišević). Željku Kerumu so namenili 17 odstotkov glasov, kar je sicer daleč od njegovih pričakovanj, vendar še vedno dovolj, da bi se po vseh preštetih glasovih morda le utegnil prebiti v drugi krog.

Presenetljivo je tudi, vsaj glede na začasne rezultate, da se Vojku Obersnelu, kandidatu SDP na Reki, tokrat le ni posrečila pričakovana zmaga v prvem krogu.

Odgovor na vprašanje, kdo je zmagovalec in kdo poraženec volitev, bo veliko lažje poiskati danes, ko bodo prešteti vsi glasovi in bodo znana tudi razmerja (političnih) moči v občinskih skupščinah in županijah.