Hrvaške zvezde glasbenih lestvic v središču davčne afere

Gibonni, Thompson in drugih bodo morali pojasnjevati, zakaj je njihova lastnina vsaj 25 odstotkov večja kot prijavljena.

Objavljeno
18. april 2012 21.46
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Hrvaška glasbena scena je zgrožena. V glavnem delu akcije dacarjev se je namreč znašlo kar nekaj znanih glasbenikov, čigar lastnina, kot je ocenila davčna uprava, »ni v sorazmerju z njihovimi prihodki«.

Seznam glasbenikov in estradnih zvezd, ki so se morali zglasiti na zagrebški davčni upravi in pojasniti, kako je mogoče, da njihova lastnina (pridobljena zgolj po letu 2008) znaša več, kot so v tem času sploh zaslužili, je obsežen. Na njem je vrsta tistih, ki so visoko na glasbenih lestvicah, gostujejo na zabavnoglasbenih odrih po Sloveniji ali se pojavljajo kot komentatorji različnih oddaj in dogodkov (Marko Perković Thompson, Neno Belan, Zlatan Stipišić - Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Marko Grubnić, na sceni znan kot Modni maček ...). Med tistimi, ki so jih pozvali dacarji, je tudi Fani Horvat, partnerica prvega moža Splita Željka Keruma. Kot pišejo hrvaški mediji, so se nekateri že odzvali in zatrdili, da so jim pri nakupu nepremičnin pomagali starši ali prijatelji. Davkarija pričakuje odgovore in pojasnila do jutri. Večina glasbenikov in estradnih zvezd je po različnih medijih, spletnih portalih in radijskih oddajah napovedala, da bodo to storili, edina, ki tega ne bo mogla, je po poročanju reškega Novega lista Maja Šuput, ki ima menda poslovne obveznosti v Avstraliji. Zanimivo pa je, da je ena od hrvaških tračarskih revij te dni objavila, kako taista pevka preživlja svojo domnevno poslovno dejavnost na avstralskih obalah v družbi nekdanjega fanta. Vendar je to neka povsem druga zgodba.

Poleg Gibonnija, Thompsona, Rozge in številnih drugih bodo morali pojasnjevati, zakaj je njihova lastnina najmanj 25 odstotkov večja kot prijavljeni prihodki, od kod jim lastniški deleži v podjetjih, stanovanja in hiše, vredne več sto tisoč evrov, tudi številni hrvaški zasebniki, zdravniki, odvetniki ...

Nekaj hrvaških glasbenikov pa ima težave tudi zaradi domnevne vpletenosti v največjo korupcijsko afero na Hrvaškem - afero Fimi media. Marko Perković Thompson, najbolj znan po svojih desničarskih oziroma nacionalističnih nastopih, Mišo Mate Kovač, najbolj predvajani pevec, ki je prodal največ plošč na območju nekdanje Jugoslavije in dobitnik letošnje hrvaške glasbene nagrade porin za življenjsko delo, in Nina Badrić, letošnja zastopnica Hrvaške na tekmovanju za pesem Evrovizije v Azerbajdžanu, se bodo namreč morali oglasiti kot priče na omenjenem procesu. Očitajo jim, da so iz črnih skladov stranke HDZ prejemali denar. Nihče manj kot po 15.000 evrov. Na roke, brez računa!

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je nekajkrat ponovil, da najmanj poldrugi milijon Hrvatov zadnja leta ni plačeval davkov. Skupna vrednost tega dolga znaša približno 4,8 milijarde kun oziroma 600 milijonov evrov. Temu namerava sedanja oblast narediti konec. Akcija »Od kod lastnina, če ni prihodkov« je le začetek.