Hrvaški sindikati vladi: »Spremenite smer«

Hrvaški sindikati pozvali k delavsko-državljanskim prvomajskim protestom v Zagrebu.

Objavljeno
26. april 2013 17.46
CROATIA-ECONOMY-LABOR-PROTEST
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Zagreb - Predstavniki petih največjih hrvaških sindikatov so danes državljane pozvali, naj se jim pridružijo na velikih delavsko-državljanskih prvomajskih protestih v Zagrebu. Pričakujejo, da se bo na osrednjem zagrebškem trgu zbralo med 15.000 in 20.000 članov sindikatov, da bi pod geslom »Spremenite smer« izrazili nasprotovanje vladni politiki.

Proteste sindikatov so podprli Katoliška cerkev na Hrvaškem, združenja veteranov in nekatere politične stranke, kot so Hrvaški laburisti-stranka dela (HL).

Hrvaški mediji so ocenili, da gre za široko fronto, ki je predvsem usmerjena proti levosredinski koalicijski vladi, sicer pa sindikati odgovornost za ekonomsko krizo v državi pripisujejo tako SDP kot opozicijski HDZ. V sindikatih so ob tem poudarili, da jih ne zanima, ali bo kdo na prvomajskih protestih nabiral politične točke.

»Gre za protest proti vladajoči politiki. Če bi bila ta politika boljša, protestov verjetno ne bi niti bilo,« je danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije pojasnil predsednik Neodvisnih hrvaških sindikatov (NHS) Krešimir Sever.

Sindikati so vladi poslali 21 zahtev, s katerimi so spomnili na predvolilni program levosredinske koalicije »Načrt 21«, ki je bil mišljen tudi kot rešitev za gospodarske probleme države. Med drugim zahtevajo, naj vlada spremeni svojo politiko varčevanja, ker države ni pripeljala do izhoda iz globoke gospodarske krize. Ta na Hrvaškem traja že pet let in ji ni videti konca.

Sindikati pričakujejo prihod svojih članov z vseh koncev države. Osrednji del shoda naj bi se začel opoldne na Trgu bana Josipa Jelačića in bo trajal približno dve uri.