Hrvaški tisk: Janković ruši vlado

Bratuškova ni odstopila takoj po porazu, kot je napovedala, temveč bo svojo odločitev sporočila v torek.

Objavljeno
27. april 2014 15.38
vidic/casopisi
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Zagreb - Ljubljanski župan Zoran Janković je v skladu s pričakovanji premagal premierko Alenko Bratušek na volitvah za vodjo Pozitivne Slovenije. Ta je postala prva stranka v Evropi, ki je od začetka gospodarske krize zrušila lastno vlado, piše danes hrvaški časnik Novi list. Janković je ponižal Bratuškovo in postal njen šef v PS, pa poudarja Jutarnji list.

Čeprav je Janković prosil Bratuškovo, naj ostane na premierskem položaju, so možnosti, da ga bo tudi poslušala, majhne, dodaja reški časnik.

Ob tem izpostavlja, da Bratuškova ni odstopila takoj po porazu, kot je napovedala, temveč bo svojo odločitev sporočila v torek. »Sicer pa je jasno, da šteje zadnje dneve na tem položaju,« ocenjuje Novi list. Kot pojasnjuje, si je težko predstavljati, da bi Bratuškova vodila vlado, v kateri bi politiko oblikoval Janković.

Razpad PS pod vprašanjem

Tudi če bi si Bratuškova premislila, je jasno, da izvolitev Jankovića pelje proti razpadu vladne koalicije. Koalicijske partnerke PS so namreč zahtevale čim prejšnji dogovor o predčasnih volitvah, saj so v vladajočo koalicijo vstopile pod pogojem, da se Janković umakne s čela PS.

Jankovićeva zmaga lahko pripelje tudi do razpada PS, ker je nekaj poslancev že napovedalo, da bodo zapustili poslansko skupino, še omenja Novi list. Kot paradoks izpostavlja dejstvo, da je aktualna politična kriza največji izziv za 44-letno premierko, ki je uspešno vodila vlado in Sloveniji priskrbela prve znake krepitve gospodarstva po večletni krizi.

Časnik navaja tudi ugibanja, da se je Janković odločil za udar znotraj PS, ker upa, da bo izboljšal svoj položaj pred pravosodjem, ki pritiska nanj zaradi njegovih netransparentnih poslov. Obenem pa naj bi se v zadnjem času večkrat slišala s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim naj bi se kljub njunemu pregovornemu sovraštvu dogovorila za medsebojno sodelovanje.

Obdobje politične nestabilnosti

Jutarnji list navaja, da je Janković odpeljal Slovenijo v novo obdobje politične nestabilnosti in se prestavil na »temno stran« slovenske politike, kjer je že dlje časa njegov »arhetipski sovražnik« Janša.

»Do novih volitev bo Slovenija v obdobju politične nestabilnosti, kar bi lahko ustavilo krepitev gospodarstva. Sicer pa Zokija, kot ga radi kličejo prijatelji in mediji, to ne zanima. Pomembno je, da je prvi v PS,« sklene zagrebški časnik. Pod fotografijo Bratuškove, objavljeno ob članku, pa Jutarnji list komentira, da »najboljše noge EU odhajajo v zgodovino«.

Da je ponovna izvolitev Jankovića na čelo PS uvod v politično krizo, ki lahko pripelje do razpada slovenske vlade, izpostavlja danes tudi Večernji list.