Hrvaški vojaki iz varnostnih razlogov zapustili Golansko planoto

Vojaki so območje med Sirijo in Izraelom zapustili zaradi poročanja medijev o dobavi hrvaškega orožja sirskim upornikom.

Objavljeno
19. marec 2013 13.12
suhadolnik MNENJA / SP
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Letalo s 97 hrvaškimi vojaki, ki so sodelovali v mirovni operaciji ZN na Golanski planoti, je v ponedeljek zvečer prispelo na zagrebško letališče Pleso. Hrvaška se je za končanje sodelovanja v operaciji odločila zaradi ogrožene varnosti svojih vojakov po medijskih zapisih o domnevni prodaji hrvaškega orožja sirskim upornikom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Hrvaške oblasti so konec februarja ocenile, da je varnost hrvaških vojakov na Golanski planoti ogrožena, potem ko je zgodbo o prodaji orožja hrvaškega izvora sirskim upornikom objavil tudi New York Times. Pred tem so o domnevno hrvaškem orožju v rokah sirskih upornikov poročali mediji z Bližnjega vzhoda in iz Hrvaške.

Hrvaški premier Zoran Milanović je takrat pojasnil, da vlada ne more zanikati medijskih trditev ne glede na to, koliko si prizadeva, da bi dokazala, da so neresnične, piše STA.

Hrvaški vojaki so bili del avstrijskega kontingenta v misiji UNDOF na Golanski planoti od junija 2008. Misija je oblikovana v skladu z resolucijo ZN iz leta 1974, da bi ločili izraelske in sirske sile po izraelsko-arabskem spopadu leta 1973.

Hrvaška ima sicer še okoli 400 vojakov na različnih kriznih območjih, kot so Afganistan, Kosovo, Libija, Pakistan, Indija, Zahodna Sahara, Ciper in Sudan, še piše STA.