Hrvati odštevajo zadnje minute do vstopa v EU

Začenja se novo poglavje za sosednjo državo, ki ji od osamosvojitve še zdaleč ni bilo lahko.

Objavljeno
28. junij 2013 19.01
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Odštevanje se je končalo. Hrvaška bo opolnoči postala 28. polnopravna članica Evropske unije, v državi se začenja – tako verjamejo vsi – novo poglavje. To je pomembno tako za državljane kot za državo, ki ji, vsem muham navkljub, od osamosvojitve še zdaleč ni bilo lahko.

Njena pot do članstva je bila pravzaprav nenavadna, malce čudna, a vendarle zanimiva. Državljani so bili na začetku zelo zadržani. Tudi zaradi dvomov, ki jih je v njih vzbujala kriza s svojim širjenjem po Uniji, še najbolj pa zaradi razmeroma dolgoletnega zastrupljanja državljanov z izmišljenimi zarotami evropskih držav zoper Hrvaško, ki jih je v javnost, kot nekakšne balončke, spuščala zlasti HDZ. Odpor do zunanjega sovražnika, torej EU, je kazala tudi Rimskokatoliška cerkev, tukajšnja največja verska skupnost. A ker je Sveti sedež odločen zagovornik evropskih povezav, tukajšnji škofje pravzaprav niso imeli izbire, ampak so morali s stisnjenimi zobmi priporočiti vernikom, svojim ovčicam, da »Hrvaška pravzaprav pripada tisočletnemu evropskemu kulturnemu in civilizacijskemu krogu«, državljani pa naj se »otresejo strahu, malodušnosti in se pogumno odprejo prihodnosti …«.

Ko je pred dvema letoma oblast prevzela leva opcija, s koalicijo Kukuriku in Zoranom Milanovićem na čelu, je ta prevzel vajeti in začel prepričevati državljane in poslance v saboru, da je »Unija še naprej najbolj urejena; sociološko, ekološko, ekonomsko in regulatorno najbolj zahtevna skupnost, ki jo je človeški rod kdaj ustanovil. Vstopamo v nekaj, o čemer vemo, da je dobro, in kar se spreminja; na nas pa je, da iz sebe in iz EU potegnemo najboljše …«

Zagreb 2000

Vse se je začelo 24. novembra pred trinajstimi leti. Vrh v Zagrebu takrat sproži proces stabilizacije in pridruževanja za pet držav v Jugovzhodni Evropi, tudi Hrvaško. Leto dni pozneje EU in Hrvaška podpišeta sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki je pravzaprav vstopnica za pot v EU, 21. februarja 2003 pa Hrvaška tudi uradno zaprosi za članstvo v evropski družini. V tem času jo še vedno pestijo preteklost, krvava preteklost in krvavo rojevanje države, zaradi česar se znajde v precepu med zahtevami EU, ki od nje pričakuje popolno sodelovanje s haaškim tribunalom, in državljani, ki jih posamezne, zlasti desne politične strukture, s HDZ in njenimi sateliti na vseh ravneh na čelu, prepričujejo o zarotah zoper Hrvaško tudi glede haaškega tribunala. Evroskepticizem se krepi, Hrvaška celo dobi ciljni datum za začetek pristopnih pogajanj, a le pod pogojem, da bo v celoti sodelovala z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Vendar je začetek pristopnih pogajanj preložen. Vzrok – nezadostno sodelovanje s haaškim tribunalom. Potem ko decembra 2005 v Španiji aretirajo haaškega obtoženca hrvaškega generala Anteja Gotovino, je pot Hrvaške v EU odprta. Toda spet pod določenimi pogoji, in sicer z zahtevo po okrepitvi boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Zgodi se 1. julij 2009, ko tedanji hrvaški premier Ivo Sanader (ne)pričakovano odstopi, za premierko pa je imenovana Jadranka Kosor, dve leti pozneje pa evropska komisija oceni, da je Hrvaška pripravljena na končanje pogajanj z EU, in za ciljni datum njenega vstopa v EU predlaga 1. julij 2013. Devetega decembra 2011 Hrvaška in 27 članic evropske skupnosti podpišejo pogodbo o njenem pristopu v EU, po kateri naj bi Hrvaška postala polnopravna članica evropske družine 1. julija.

Pomembna vloga Slovenije

Slovenija je v procesu igrala precej pomembno vlogo. Že pred štirimi leti je takratno češko predsedstvo EU odpovedalo pristopno konferenco s Hrvaško, ker ta zaradi nerešenega spora s Slovenijo glede prejudiciranja meje ni mogla odpreti ali zapreti nobenega poglavja. Meja v Piranskem zalivu postane sredstvo boja med državama in politiki. Na tako imenovanem stockholmskem srečanju sosedi končno podpišeta arbitražni sporazum o reševanju meje, slovenski volivci pa ga na referendumu tudi podprejo. Zgodba zase je tudi Ljubljanska banka, vendar tudi ta dobi epilog, ko takratni predsednik slovenske vlade Janez Janša in sedanji hrvaški Zoran Milanović na Mokricah podpišeta memorandum o reševanju težave, imenovane Ljubljanska banka v okviru nasledstva. Po njem je predvideno, da vse sodne postopke zoper Ljubljansko banko in Novo Ljubljansko banko Hrvaška ustavi, ta pa se tudi strinja, da se vprašanje rešuje v okviru nasledstva, česar se je do zadnjega otepala. V zameno naj bi Slovenija tudi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Slovenija je to storila, čeprav sodni postopki na hrvaških sodiščih potekajo naprej …

A kljub vsemu gre naprej tudi življenje. Hrvaška je za Slovenijo četrta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica, prav tako je hrvaški trg zanjo pomemben z vidika naložb, saj je na prvem mestu med državami, v katere Slovenija investira. Kar 27 odstotkov vseh slovenskih naložb v tujini je na Hrvaškem, kot je v pogovoru dejal slovenski predsednik Borut Pahor, pa je tako od ureditve političnih vprašanj med državama. Še zdaleč ni zanemarljiv niti podatek, da je Slovenija za Hrvaško eden osrednjih trgov v skupnem turističnem prometu. Slovenski gostje zavzemajo kar 11-odstotni delež v turističnem kolaču južne sosede, zadnja leta se jih tja vsako leto odpravi več kot milijon. Slovenci imajo na Hrvaškem tudi več kot 110.000 nepremičnin.

Za prvim julijem pride tudi drugi

Vendar si na Hrvaškem nihče ne zakriva oči pred dejstvom, da bo po 1. prišel tudi 2. julij. Nov dan in še veliko dela. Hrvaška je na začetku leta vstopila v peto zaporedno recesijsko leto, 2. julija, dan po vstopu v EU, pa se razmere zagotovo še ne bodo izboljšale. Napovedi zaradi zmanjšanja domačega povpraševanja, povečanja brezposelnosti in pričakovane negativne gospodarske rasti niso obetavne. Vstop v Evropsko unijo nedvomno prinaša večjo gospodarsko stabilnost in novo perspektivo za gospodarstvo. Predsednik hrvaške gospodarske zbornice Nadan Vidošević je pred dnevi dejal, da bosta imela novi položaj na evropskem trgu in zapuščanje Cefte precejšen vpliv na razmere, a pomembneje kot to bo, ali se bo hrvaški družbi uspelo prilagoditi nanje. Nobenega dvoma ni, da se hrvaškim izvoznikom ob vstopu v evropsko družino na stežaj odpirajo vrata do največjega gospodarskega območja na svetu, a po drugi strani bo domače gospodarstvo prav zaradi vstopa v evropsko družino in v »neki nov svet konkurenčnosti« pod dodatnim pritiskom podjetij iz Evropske unije.

Toda optimizma (še) ni zmanjkalo. Če bi se Hrvati danes na referendumu odločali o vstopu v EU, bi se jih zanj odločilo 61 odstotkov.

Ne glede na vse: dobrodošla, soseda!