HRW: sirski režim vodi »arhipelag mučenja«

Organizacija poroča, da režim zadržuje več deset tisoč ljudi, ki jih pretepajo in mučijo na vrsto načinov.

Objavljeno
03. julij 2012 09.29
Posodobljeno
03. julij 2012 10.29
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je objavila poročilo z naslovom Arhipelag mučenja, v katerem sirske oblasti obtožuje, da v mučilnicah zadržujejo več deset tisoč ljudi, med njimi tudi ženske in otroke, ki jih pretepajo, mučijo z električnimi šoki in zlorabljajo na vrsto drugih načinov.

Organizacija, ki je opravila več kot 200 intervjujev z nekdanjimi priporniki ter dezerterji iz vrst vojske in obveščevalne službe, je zabeležila 27 pripornih centrov, kjer zadržujejo ljudi, aretirane med poskusom zloma 16 mesecev trajajoče protirežimske vstaje. Po navedbah organizacije poleg 27 ustanov, ki jih vodijo pripadniki tajne policije, zapornike zadržujejo tudi na stadionih, v vojaških oporiščih, šolah in bolnišnicah.

Skoraj vsi intervjuvanci so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodisi podvrženi bodisi priča različnim metodam mučenja, od dolgotrajnih pretepov, do poniževanja, puljenja nohtov, uprizarjanja usmrtitev, spolnim zlorabam, elektrošokom in mučenju s kislino. Human Rights Watch poroča, da so zapornike zadrževali v prenatrpanih ustanovah brez ustreznih zalog hran in vode ter brez dostopa do zdravniške pomoči. Številni so menda sojetnike videli umirati.

Po navedbah organizacije kršitve sirskih oblasti dosegajo raven zločinov proti človečnosti, zaradi česar bi morali režimu soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Ker Sirija ni ratificirala Rimskega statuta, bi imelo sodišče pristojnosti le, če bi varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo, v kateri bi Sirijo zaradi teh očitkov napotil na sodišče, kar pa ni ravno verjetno, saj sta sirski zaveznici Rusija in Kitajska do zdaj še vselej izkoristili svoji pravici in preprečili vsakršno odločneje ukrepanje proti režimu.

Za napotitev režima pred Mednarodno kazensko sodišče se je včeraj pred varnostnim svetom Združenih narodov sicer zavzela tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay, ki je tako režim kot opozicijo obtožila hudih kršitev.

Kot je še opozorila, konflikt v Siriji še stopnjuje orožje, ki ga države pošiljajo obema stranema, in poudarila, da se je treba nadaljnji militarizaciji izogniti. Za glavna dobavitelja orožja vladi v Damasku sicer veljata Rusija in Iran, upornike pa z orožjem menda zalagata Katar in Savdska Arabija.

Asad obžaluje sestrelitev turškega letala

Sirski predsednik Bašar al Asad je v intervjuju za turški časnik Cumhuriyet izrazil obžalovanje, ker so sirske vojaške sile pred desetimi dnevi sestrelile turško vojaško letalo, čeprav je hkrati vztrajal, da je bilo to v sirskem zračnem prostoru.

Asad je zavrnil trditve Ankare, da je sirska vojska turško letalo, ki je bilo na urjenju v Sredozemlju, sestrelila načrtno. »Letalo je letelo nad območjem, ki so ga v preteklosti že trikrat uporabile izraelske letalske sile,« je povedal. »Letelo je zelo nizko, sestrelili pa so ga zato, ker so za zamenjali za izraelsko letalo, ki je Sirijo napadlo leta 2007,« je pojasnil. Kot je dodal, vojak, ki je sestrelil letalo, ni imel radarja in ni mogel vedeti, kateri državi letalo pripada.

Sirski voditelj je izrazil željo, da bi s Turčijo, ki je izgubo letala označila za sovražno dejanje in se odločila okrepiti prisotnost svojih vojaških sil na meji s Sirijo, obrili nov list. »Niti pomisliti nočemo, da so letalo načrtno poslali v naš zračni prostor,« je dejal Asad. »Menimo, da je šlo za pilotovo napako, za osamljen incident, ki ga ne bi smeli potencirati,« je dodal. Kot je še povedal, Sirija na turško mejo ne namerava poslati okrepitev. »Turki so naši prijatelji in nas razumejo,« je dejal.

Asad je poleg tega izrekel sožalje družinam pilotov sestreljenega letala, ki ju po incidentu niso našli. »Če bi bilo letalo sestreljeno v mednarodnem zračnem prostoru [to sicer trdi Ankara], ne bi odlašali z opravičilom,« je še povedal.