HRW: Vladavina prava na Madžarskem ogrožena

Organizacija za človekove pravice opozarja na omejevanje pristojnosti ustavnega sodišča in kratenje človekovih pravic.

Objavljeno
16. maj 2013 15.04
HUNGARY-POLITICS-CONSTITUTION-PARLIAMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York, Budimpešta - Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch v poročilo o političnih spremembah na Madžarskem opozarja, da je vladavina prava v državi ogrožena.

»Raziskava Human Rights Watcha, ki se nanaša na obdobje med letoma 2012 in 2013, kaže na to, da so nova ustava in druge zakonodajne spremembe omejile svobodo sodstva in pravosodja, skoraj 300 sodnikov prisilile v  predčasno upokojitev in omejile pristojnost ustavnega sodišča pri presoji o ustavnosti zakonodaje in morebitnih pritožbah,« so zapisali na svoji spletni strani.

Poleg omejitve pristojnosti ustavnega sodišča, HRW omenja tudi posege v svobodo medijev in versko svobodo, opozarja na zakonodajo, ki diskriminira homoseksualno usmerjene, krati pravice žensk, brezdomcem pa prepoveduje spanje na ulicah. Po njihovih podatkih so samo leta 2012 na podlagi zakona, ki kriminalizira brezdomstvo, oglobili več kot 2000 ljudi.

»Pravne spremembe, ki jih je sprejela madžarska vlada, razjedajo vladavino prava in posegajo v človekove pravice,« je povedala raziskovalka HRW za območje Balkana in vzhodne Evrope Lydia Gall in dodala: »Najbolj alarmantno pa je dejstvo, da vlada ne posluša nasvetov EU in ne spoštuje svojega ustavnega sodišča.«

Kot so zapisali na spletni strani HRW, je napočil čas, da Evropska unija in Svet od Madžarske zahtevata spremembe in postavita jasen rok, do kdaj morajo biti izpeljane. Če uradna Budimpešta zahtev EU ne bo upoštevala, HRW svetuje, da Svet ukrepa v skladu s 7. členom pogodbe o Evropski uniji, ki ob kršenju vrednot EU predvideva odvzem glasovalnih pravic na evropski ravni. »Brez reform bodo imele ustavne in zakonodajne spremembe dolgoročne posledice na osnovne človekove svoboščine in pravice,« so še zapisali.