Huda neurja v Avstriji klestila pridelke in poplavljala kleti

Najhuje je toča je klestila na avstrijskem Štajerskem in Tirolskem.

Objavljeno
22. junij 2012 15.38
neurje Avstrija
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Gradec/Innsbruck - Več območij v Avstriji so v noči na petek zajela huda neurja s točo, močnim vetrom in obilnimi padavinami. Z več območij poročajo o zaprtih cestah, poplavljenih kleteh in uničenih kmetijskih pridelkov. Po prvih ocenah je nastalo za najmanj pet milijonov evrov škode, piše Slovenska tiskvona agencija.

Toča je najhuje klestila na avstrijskem Štajerskem in Tirolskem. Pridelki na poljih in rastlinjakih so uničeni. Tudi številne vinograde je povsem oklestilo. Na Štajerskem naj bi bilo prizadetih 10.000 hektarov, na Tirolskem pa okoli 1000 hektarov. Neurja so podrla tudi številna drevesa, hudourniki pa so ponekod na ceste nanesli velike količine naplavin, zaradi česar je bil moten promet.

Dopoldne so morali zaradi naplavin na cestišču za nekaj časa celo zapreti tursko avtocesto A10 v deželi Salzburg, o težavah in začasnih zaporah pa so poročali tudi s pirnske avtoceste A9 na severu Štajerske in tirolske avtoceste A12 pri Innsbrucku.

Obilne padavine so zalile tudi številne kleti. Gasilci so bili na delu praktično vso noč, dela pa se nadaljujejo tudi danes. Odpravljanje posledic naj bi trajalo vsaj dva dneva, še piše STA.