Human Rights Watch: bahreinske sile napadle zdravstveno osebje

Bahreinske varnostne sile so menda zdravnike, ki so nudili pomoč ranjenim protestnikom, preteple in aretirale.

Objavljeno
18. julij 2011 13.58
Posodobljeno
18. julij 2011 13.58
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Manama - Mednarodna humanitarna organizacija Human Rights Watch (HRW) je danes objavila poročilo, v katerem navaja, da so bahreinske varnostne sile po začetku februarskih protestov kršile tako pravice protestnikov kot zdravstvenega osebja. Policisti so menda v bolnišnicah čakali na ranjene protestnike in jih aretirali, prijeli pa so tudi več deset članov zdravstvenega osebja, ki so ranjenim nudili pomoč.

»Vse tiste zdravnike in medicinske sestre, ki so kritizirali represijo so aretirali. Več kot 1600 Bahreincev je zaprtih v samici, brez ustrezne oskrbe, čaka pa jih nepravično sojenje na vojaškem sodišču,« je povedal Joe Stork, predstavnik HRW za Bližnji vzhod.

HRW Združene narode pozval k neodvisni preiskavi

Kot poroča Al Džazira, so po vladnem nasilju številni zdravniki in medicinske sestre oblekli civilna oblačila in pomoč protestnikom nudili »pod krinko«. Številni namreč niso upali pomoči poiskati v bolnišnici, saj so se bali, da bi jih aretirali, pretepli ali pa celo ubili.

Bahreinsko posebno vojaško sodišče je po hitrem postopku že sodilo 70 medicinskim sestram in zdravnikom. »Ustrahovanje zdravstvenega osebja s strani baherinskih oblasti je eden najočitnejših in najbolj brutalnih ukrepov uperjenih proti demokratičnim protestnikom,« so zapisali v poročilu HRW. Opozorili so tudi, da bodo tovrstni ukrepi na dolgi rok poglobili razkol in nezaupanje med nasprotnima stranema.

Organizacija, ki opozarja na kršitve človekovih pravic, Bahrein poziva, naj preneha »nadlegovati zdravstveno osebje« in iz bolnišnic odpokliče pripadnike varnostnih sil. Za vse ljudi, ki niso obtoženi nasilnih dejanj, zahteva svobodo, hkrati pa pravično sojenje za vse tiste, ki so obtoženi resnejših kaznivih dejanj. Pripadniki HRW pozivajo tudi Združene narode, naj sprožijo neodvisno preiskavo ukrepov vladnih sil, ki so sledila ljudski vstaji 14. februarja.

Bahrein: aretirani le tisti, ki so načrtovali strmoglavljanje vlade

Bahreinska vlada je navedbe HRW že zanikala. Povedali je, da tarča varnostnih sil nikakor ni bilo zdravstveno osebje ali ranjeni protestniki. So pa aretirali tiste zdravnike in medicinske sestre, ki so menda načrtovali strmoglavljenje vlade, orožje pa so hranili v bolnišnicah.

Protestniki, ki so nasprotovali vladavini kralja Hamada Isa al Kalifa, so od režima zahtevali konec diskriminacije šiitske večine, hkrati pa so nasprotovali korupciji. Vladne sile so protest nasilno zatrle, okoli 30 ljudi je bilo ubitih in 500 ranjenih. Aretirali so na stotine protestnikov, med njimi tudi zdravnike in opozicijske aktiviste.