IAEA o Iranu: ostro, 
a brez ultimata

Teheran je danes izrazil oster protest zaradi domnevnega uhajanja zaupnih informacij znotraj IAEA.

Objavljeno
18. november 2011 07.25
Posodobljeno
18. november 2011 07.38
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Dunaj − Indici, da Iran na skrivaj izdeluje atomsko bombo, zbrani v močno obremenjujočem poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), so bili povod za odločanje o novih ukrepih proti islamski republiki.

Sprejetje resolucije je bilo nekaj ur pred uradnim koncem dvodnevnega zaprtega zasedanja predstavnikov držav IAEA bolj ali manj zapečatano. Resolucija, ki sta jo pred glasovanjem v skladu z napovedmi podprli tudi Kitajska in Rusija, izraža naraščajočo zaskrbljenost nad iranskim jedrskim programom, o katerem v Teheranu vztrajajno trdijo, da je civilen. Zaradi zadržkov kitajskih in ruskih oblasti vsebina resolucije ne vsebuje ultimatov. Z morebitnim napredkom se bodo članice IAEA prvič seznanile marca prihodnje leto.

Nemčija, Francija in Britanija so danes v skupni izjavi izrazile prepričanje, da ima Iran dovolj znanja za izdelavo atomske bombe. Nemški veleposlanik pri IAEA Rüdiger Lüdeking je v imenu trojice evropskih sil med zasedanjem na Dunaju dejal, da Teheran očitno ravna v nasprotju z mednarodnimi konvencijami o neširjenju orožja za množično uničevanje.

Teheran je danes izrazil oster protest zaradi domnevnega uhajanja zaupnih informacij znotraj IAEA, direktorja jedrske agencije Jukija Amana pa obtožil neposrednega ogrožanja iranskih življenj. Ali Asgar Soltanija, predstavnik Irana pri agenciji, je vodji IAEA v pisni izjavi očital kršenje kodeksa, ker da je Amano razkril vsebino obremenjujočega poročila vladam zahodnih držav, še preden je oblastem v islamski republiki uspelo odgovoriti nanjo. Z razkritjem so iranski znanstveniki, omenjeni v poročilu, postali tarče atentatov izraelskih in ameriških obveščevalnih agencij, je bil oster Soltanija.