ICC vodjo milice v DR Kongo Katango obsodil na 12 let zapora

To je druga obsodilna sodba tega stalnega mednarodnega sodišča za vojne zločine od začetka dela leta 2003.

Objavljeno
23. maj 2014 18.28
NED-ICC-DRCONGO-KATANGA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Haag − Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je vodjo ene od uporniških milic v DR Kongo Germaina Katango obsodilo na 12 let zapora zaradi oboroževanja etnične milice, ki je leta 2003 izvedla še posebej krut pokol, piše Slovenska tiskovna agencija. Skoraj sedem let, ki jih je obsojeni že preživel v zaporu, mu bodo upoštevali v kazni.

Šestintridesetletnega Katango je sodišče marca obsodilo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, vključno z umori in plenjenji, zaradi njegove vloge v napadu milic iz etnične skupine Lendu, ki ji pripada Katango, na vas Bogoro na vzhodu DR Kongo 24. februarja 2003.

Sodniki so ugotovili, da je oborožil pripadnike milice, ki je opustošila to strateško pomembno vas ter kruto pobila − razsekala z mačetami in žive zažgala − 200 ljudi, pripadnike etnične skupine Hema, številne ženske in dekleta pa posilila. Predsedujoči sodnemu senatu Bruno Cotte je poudaril, da so brazgotine takratnih spopadov še vedno prisotne, piše STA.

Na izreku kazni je bil navzoč tudi obsojenec, ki ga je sodišče oprostilo obtožb o posilstvih in novačenju otrok vojakov. Odvetniki Katange so se na obsodbo že pritožili, sedaj pa imajo 30 dni časa, da se pritožijo še na izrek kazni.

ICC je od začetka dela leta 2003 obsodil še enega vodjo milic v DR Kongo in nekdanjega nasprotnika Katange, Thomasa Lubango, ki ga je leta 2012 obsodil na 14 let zapora, še piše STA.