IMF odobril 28 milijard evrov za drugi program pomoči Grčiji

Odbor izvršnih direktorjev IMF je odobril 28 milijard evrov prispevka drugemu programu pomoči Grčiji.

Objavljeno
15. marec 2012 09.38
Posodobljeno
15. marec 2012 09.45
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Washington − Odbor izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je obenem prižgal zeleno luč za izplačilo prvih 1,65 milijarde evrov, piše Slovenska tiskovna agencija.

V IMF so poudarili, da današnja odločitev Grčiji v naslednjih štirih letih v zameno za izvajanje programa varčevalnih in reformnih ukrepov omogoča izredni dostop do sredstev IMF, ki predstavljajo nekaj manj kot 2,2 odstotka grške kvote pri skladu. Gre za posojilno linijo, ki se uporablja za pomoč državam z dolgoročnimi strukturnimi problemi.

IMF bo tako v okviru 130 milijard evrov javne pomoči prezadolženi članici območja evra zagotovil 28 milijard evrov, od česar gre le pri 18 milijardah za nova sredstva.

Ne države območja evra ne IMF namreč v okviru 110 milijard evrov težkega prvega programa pomoči Grčiji niso odobrile vseh predvidenih posojil. IMF je tako izplačal za 20,3 milijarde od predvidenih 30 milijard evrov, članice območja evra pa za 53 milijard od predvidenih 80 milijard evrov.

V IMF poudarjajo, da so neporabljena predvidena sredstva iz prvega programa izbrisali, zato je moral vodilni izvršilni organ sklada prižgati zeleno luč za vseh 28 milijard evrov.

Članice območja evra so v sredo tudi uradno zagnale drugi program finančne pomoči Grčiji. Države evrskega območja so začasni sklad za zaščito evra (EFSF) pri tem pooblastile, da Grčiji v več tranšah zagotovi prvih 39,4 milijarde evrov pomoči. Že prej so odobrile tudi 35,5 milijarde evrov sredstev EFSF za prispevek območja evra k uspehu odpisa dolga s strani zasebnih upnikov.

Evroskupina je drugi program pomoči Grčiji zagnala po tem, ko je Grčiji uspelo v dogovoru z zasebnimi upniki in preko zakonodajne prisile zagotoviti odpis dolga v višini okoli 105 milijard evrov. Z odpisom in novim programom javne pomoči naj bi se grško dolžniško breme do leta 2020 z okoli 160 zmanjšalo na 117 odstotkov bruto domačega proizvoda.

V zameno za novo pomoč bo morala Grčija izpeljati nove boleče varčevalne in reformne ukrepe, evropske institucije in IMF pa bodo močno okrepili nadzor, dodaja STA.