Indija: Množica do smrtni pohodila vsaj 60 ljudi

V stampedu je umrlo več deset ljudi, ki so začeli panično bežati z mostu. V reki še vedno iščejo morebitne žrtve.

Objavljeno
13. oktober 2013 14.56
INDIA-WOMEN-RIGHTS-CRIME-RAPE-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi - Spletni portal The Times of India poroča o tragediji v bližini templja Ratangarh v okrožju Datia indijske zvezne države Madhja Paradeš. Na mostu, ki ga je prečkalo več deset tisoč romarjev, je nenadoma zavladala panika. V stampedu, ki je sledil, je umrlo najmanj 60 ljudi, številni so v strahu skočili v reko in se utopili.

»Šestdeset ljudi je umrlo, a bi lahko končno števil preseglo 100,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik tamkajšnje policije D.K. Arja.

Kaj je pravzaprav sprožilo paniko, za zdaj ni znano. Predstavnik policije Arja je za AFP zatrdil, da je stampedo sprožila govorica, da se bo most porušil, potem ko se je vanj zaletel traktor. Spletni portal hindustantimes.com pa medtem navaja besede očividca, ki trdi, da je množica začela panično bežati, ko se je eden od policistov odločil, da bo tok romarjev na mostu usmerjal kar z gumijevko.

Po nekaterih podatkih je bilo v času nesreče na mostu 20.000 ljudi, v bližini templja pa kar 400.000. Po poročanju Hindustan Timesa je po stampedu jezna množica policiste začela obmetavati s kamenjem.

Policijski načelnik je na kraj dogodka že napotil dodatne sile, sprožili pa so tudi preiskavo o vzrokih za tragedijo.