Indija: Po novem krutem posilstvu in umoru izbruhnili protesti

Zaradi dvakratnega skupinskega posilstva in zažiga najstnice so protesti izbruhnili v Kalkuti in New Delhiju.

Objavljeno
02. januar 2014 16.36
INDIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Indijo je v predprazničnih dneh znova pretresel primer brutalnega skupinskega posilstva in umora najstnice, zaradi katerega so v Kalkuti in prestolnici New Delhi izbruhnili množični protesti.

Šestnajstletno dekle so nedaleč od doma v mestu Madhyagram skupinsko posilili kar dvakrat; prvič 26. oktobra, nato pa še naslednjega dne, ko se je vračala s policije, kjer je prijavila prvi napad. Triindvajsetega decembra, ko je bila sama doma, so jo znova napadli in zažgali, ranam pa je podlegla na silvestrski večer v bolnišnici. Pred tem je zdravniškemu osebju povedala, da sta jo zažgala dva človeka, ki sta blizu njenim prvotnim napadalcem. Njen oče je zato prepričan, da so jo ubili, ker so jo hoteli utišati.

Zaradi zločinov se je včeraj na protestih v Kalkuti zbralo več sto ljudi, aktivisti pa so se zbrali tudi v New Delhiju. Policija, ki je včeraj opravila prve aretacije, obljublja, da se bodo odgovorni za posilstvo in umor znašli za zapahi.

Podobni brutalni napadi na ženske so v Indiji v središču pozornosti že od decembra 2012, ko je državo pretreslo posilstvo 23-letne študentke na avtobusu v New Delhiju. Dekle je utrpelo tako hude poškodbe, da jim je pozneje podleglo. Indijski parlament je po tem in drugih poročilih o okrutnem nasilju nad ženskami zaostril zakonodajo in uvedel strožje kazni za posiljevalce.