Indijske poplave terjale 1000 življenj

Monsunsko deževje, ki je letos prišlo prekmalu, je v zvezni državi Utarakhand za seboj pustilo pravo opustošenje.

Objavljeno
24. junij 2013 15.56
TOPSHOTS-INDIA-NEPAL-FLOOD-WEATHER-MILITARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi - Indijska zvezna država Utarakhand se še vedno spopada z naraslimi vodami in zemeljskimi plazovi, zaradi katerih je doslej življenje izgubilo skoraj 1000 ljudi, nastala pa je ogromna gmotna škoda.

Reševalci in vojska si že drugi teden prizadevajo prebiti do turistov in romarjev, ki so jih narasle vode in polzeča zemlja odrezali od sveta. V bližini hindujskih svetišč, ki se nahajajo visoko v gorah, je po zadnjih podatkih še vedno ujetih 8000 ljudi, a helikopterji zaradi slabega vremena ostajajo na tleh. Številni ujetim so že pošle zaloge hrane in pitne vode, rešitev pa bo prišla le z izboljšanjem vremena. »Dokler ne preneha deževati, ne moremo začeti z reševanjem,« je povedal predstavnik vojske v New Delhiju.

Lokalne oblasti ocenjujejo, da je v poplavah doslej življenje izgubilo skoraj 1000 ljudi, a se bo to število najverjetneje z umikanjem vode in odpravljanjem posledic poplav in zemeljskih plazov še povišalo. Pobesnele vode so s seboj odnašale domove, poslopja, izginile so celotne vasi. Več kot 1000 mostov, ki so povezovali bregove rek, je poškodovanih ali pa povsem uničenih, odneslo je tudi številne ceste.

Zdravnik J. P. Semwal, ki se mu je ponoči skupaj z družino uspelo prebiti na varno, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bila njihova 20 kilometrska pot posejana s trupli. »Sledili smo truplom, posejanih ob cesti, saj smo vedeli, da gre za trupla tistih, ki so pred nami poskušali zbežati na varno. Hodili smo v trdi temi, za nami so se prožili zemeljski plazovi,« je povedal.

Menihi se v prizadetih krajih pripravljajo na množično kremacijo tisti, ki niso imeli take sreče kot Semwal. Po poročanju AFP pri iskanju in nabiranju kurjave pomagajo tudi vojska in reševalci, saj se bojijo izbruha morebitnih bolezni.

Monsunsko deževje, ki je letos prišlo skoraj mesec dni prekmalu, povzroča težave tudi v sosednje Nepalu. Umrlo je vsaj 39 ljudi.