Interpol izdal »rdeče obvestilo« za aretacijo iraškega podpredsednika

Tarik al Hašemi je obtožen, da stoji za bombnim napadom 28. novembra pred iraškim parlamentom.

Objavljeno
08. maj 2012 15.43
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Lyon - Interpol je danes izdal t. i. »rdeče obvestilo« oziroma najvišjo stopnjo tiralice za iraškim podpredsednikom Tarikom al Hašemijem, ki so ga v Bagdadu obtožili, da skupaj s svojimi varnostniki stoji za bombnim napadom 28. novembra pred iraškim parlamentom. Tarča napada naj bi bil tedanji premier Nuri al Maliki.

Interpol je svojim 190 državam članicam sporočil, da »rdeče obvestilo« za al Hašemija predstavlja regionalno in mednarodno opozorilo, zato naj pomagajo pri iskanju in njegovi aretaciji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah sporočila je organizacija opozorilo izdala na prošnjo vlade v Bagdadu, ki je lani decembra za podpredsednikom države izdala zaporni nalog. Al Hašemi, ki se trenutno nahaja v Turčiji, je napovedal, da se v državo ne bo vrnil, saj se noče soočiti z obtožbami, ki so po njegovem mnenju politično motivirane.

»Rdeče obvestilo« sicer predvideva aretacijo ali začasno aretacijo iskanih oseb, ki bi lahko vodila v morebitno izročitev. Osebe, na katere se nanaša to obvestilo, so na Interpolovem seznamu najbolj iskanih ljudi.