Iran in reševanje konflikta v Siriji: burno o Ananovem predlogu

Poskusi zagotovitve premirja so v štirih mesecih, odkar Anan opravlja vlogo odposlanca ZN in Al, propadli drug za drugim.

Objavljeno
11. julij 2012 22.25
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Ananovo prepričanje, da lahko največja zaveznica Asadovega režima prevzame pozitivno vlogo pri končanju spopadov med privrženci in nasprotniki aktualne oblasti, je opozicija označila za še en spodleteli poskus reševanja konflikta in nov dokaz, da posebni odposlanec ni kos zapleteni nalogi.

Med torkovim obiskom v Teheranu je Kofi Anan, po pogovorih s predstavniki tamkajšnjih oblasti, podprl sodelovanje Irana pri reševanju sirske krize. Med skupnim nastopom z iranskim zunanjim ministrom Alijem Akbarjem Salehijem je islamsko republiko oklical za del rešitve, ki jo mednarodna skupnost neuspešno išče že več kot leto dni. Salehi je Anana opozoril pred negativnimi posledicami, ki bi jih širjenje nasilja imelo za regijo. »Popolnoma jasen je bil, da brez napredka pri iskanju političnega izhoda iz krize tvegamo konflikt nepredstavljivih razsežnosti,« je gostitelja citiral Anan.

Islamska republika ne skriva želje po sodelovanju, a je bila, predvsem zaradi dobrih odnosov z Asadom, iz dosedanjih prizadevanj mednarodne skupnosti izključena. Poskusi izpogajanja trajnega premirja so v štirih mesecih, odkar Anan opravlja vlogo posebnega odposlanca OZN in Arabske lige, propadli drug za drugim. Predlog za vzpostavitev sirske prehodne vlade, ki bi državo vodila skozi burno politično tranzicijo, je nedavno v Ženevi podprla večina udeleženk izredne mednarodne konference o Siriji, na kateri pa predstavniki sirskih (in iranskih) oblasti ni bilo. V začetku tega tedna se je Anan vnovič sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in z njim dorekel nov okvir reševanja, podrobnosti katerega je včeraj predstavil varnostnemu svetu OZN.

Sirska opozicija in aktivisti so nad Ananovim najnovejšim predlogom zgroženi. »Popolnoma jasno je, da je odposlanec pristranski. Razen prelivanja krvi, mu ni uspelo doseči nič. Ne moremo verjeti, kako lahko Iran, ki je soodgovoren za umore, sodeluje pri reševanju konflikta,« je povedal eden od članov opozicijskega sirskega nacionalnega sveta (SNC) Bašar al Haraki. Bojazen, da Anan predstavlja interese nasprotne strani, je med protivladnimi aktivisti čedalje bolj prisotna in mnogi se sprašujejo, kakšen je bil pravzaprav učinek njegovega dosedanjega dela. Kakor je pred dnevi dejal eden od njih, »medtem ko ljudje v nekaterih delih države živijo v razmerah, hujših kot v kameni dobi, se ni uresničil niti najmanj političen aspekt Ananovega načrta - humanitarna pomoč«. Nekdanji generalni sekretar OZN izgublja podporo med sirskim ljudstvom in nekaterimi opazovalci, ki mu zamerijo neprimerno mil pristop do Damaska.

Medtem ko je nasilje do sedaj zahtevalo že 17.000 življenj, Rusija in Kitajska, obe stalni članici varnostnega sveta, vztrajata, da je edina rešitev situacije dialog med sprtima stranema. O neomajnosti ruskega stališča so se lahko včeraj prepričali predstavniki SNC. Njihov sestanek z aktualno vlado v Kremlju je prinesel že znano ugotovitev, da je stališče Moskve za sirsko opozicijo neugodno. Razlike so bile po izjavah udeležencev občutne in nič manj drugačne kot pred letom dni. Rusija, ki je ta teden v varnostnem svetu predlagala podaljšanje trenutne misije OZN v Siriji, zavrača zunanje posredovanje in vztraja pri načrtu, o katerem se je mednarodna skupnost prejšnji mesec dogovorila v Ženevi. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, so na sestanku iskali predvsem morebitne znake pripravljenosti sirske opozicije, da združena pristopi k dialogu z vlado v Damasku, za kar pa sirski gostje niso želeli niti slišati.