Iran: izbor med dvema obrazoma konservativnosti

V Iranu so se odprla volišča in prebivalci so lahko začeli oddajati glasove za izbor 290 članov parlamenta.

Objavljeno
02. marec 2012 16.12
Meyas Al Mansour, zunanja politika
Meyas Al Mansour, zunanja politika

Teheran - Prvi je svoj glas oddal iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej. Ta je tudi ena ključnih figur v tem izboru, saj se bodo Iranci odločali predvsem med njegovimi podporniki in tistimi, ki so na strani predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Skupno se je sicer za stolček v parlamentu potegovalo 3444 kandidatov. Prvotno število kandidatov je bilo še precej višje, a je bila tretjina diskvalificiranih.

To so sicer prve volitve v Iranu po predsedniških volitvah leta 2009, ki so ob ponovni Ahmadinedžadovi izvolitvi dvignile mnogo prahu. Kako bo tokrat, bo verjetno jasno šele po objavi uradnih rezultatov. Je pa že zdaj jasno, da se bosta za prevlado v parlamentu spopadli dve konservativni strani. Na eni strani zmernejši podporniki Ahmadinedžada, na drugi pa radikalnejši privrženci Hameneja. Temu je botroval umik opozicije iz tega glasovanja. To odločitev so sprejeli po tem, ko so bili po zadnjih predsedniških volitvah popolnoma izrinjeni iz političnega udejstvovanja v Iranu. Dva od glavnih opozicijskih vodij Mir Hosein Musavi in Mehdi Karubi, pa sta zadnje leto dni celo v hišnem priporu.

Čeprav bo večina sveta pozorna spremljala izide volitev, ni v Iranu nobenih neodvisnih opazovalcev, ki bi volitve nadzirali in preverjali volilno udeležbo. Hamenej je sicer ljudi množično pozval na volišče, saj bi bil po njegovih besedah to velik udarec za arogantne predstavnike moči, kot so ZDA. A zmagovalec današnjega glasovanja bo bolj kot na zunanjo politiko Irana, vplival na notranjo. Ahmadinedžad bi ob morebitnem porazu verjetno lahko opazoval začetek konca svoje vladavine, medtem ko bi mu zmaga dala novo potrditev in moč nad iranskimi kleriki, ki se v zadnjih letih mnenjsko razhajajo s taborom predsednika in si ga želijo izriniti iz oblasti.