Iran kritičen do morebitne namestitve raket patriot v Turčiji

Turčija je zvezo Nato zaradi spopadov v Siriji uradno zaprosila za sistem raketne zračne obrambe patriot.

Objavljeno
25. november 2012 13.54
SYRIA-CRISIS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Teheran - Iran je kritičen do morebitne namestitve prestreznih protiletalskih raket tipa patriot v Turčiji, za kar je Ankara v sredo zaprosila zvezo Nato. »Ta misija ne bo pomagala pri razreševanju krize v Siriji. Nasprotno, celotno zadevo bo še dodatno zakomplicirala,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedal predstavnik zunanjega ministrstva v Teheranu Ramin Mehmanparast.

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je še pozval k iskanju politične rešitve v Siriji, ne pa da določene države s tovrstnimi dejanji zaostrujejo napetosti v regiji, še piše STA.

Turčija je zvezo Nato v sredo zaradi spopadov v Siriji tudi uradno zaprosila za sistem raketne zračne obrambe patriot. Kot je nato povedal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen, bo Nato o prošnji Turčije »odločal brez odlašanja«. Baterije z raketami patriot naj bi namestili vzdolž sirsko-turške meje in naj bi služile zgolj obrambi Turčije, ne pa na primer tudi vzpostavljanju območja prepovedi letenja nad Sirijo, je še zagotovil Rasmissen.

Sirska vlada sicer že dalj časa obtožuje Turčijo, da financira, oborožuje in daje zavetje upornikom, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.