Iran: najhujši potres v zadnjih 40 letih

Tresenje tal so čutili vzdolž celotnega Perzijskega zaliva. V Pakistanu je umrlo vsaj 34 ljudi.

Objavljeno
16. april 2013 15.06
reu QUAKE-BRITAIN/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Teheran − V Iranu, nedaleč od meje s Pakistanom, so se nekaj pred eno uro popoldne po srednjeevropskem času stresla tla. Ameriški geološki inštitut USGS je magnitudo potresa ocenila na 7,8. Udaril je na globini 82 kilometrov, epicenter pa je bil na jugovzhodu države, na neposeljenem puščavskem in goratem območju.

Guverner iranske province Sistan-Balučistan Hatam Narouji je zavrnil poročanja iranske televizije, da je na območju umrlo vsaj 40 ljudi. »K sreči potres ni terjal žrtev,« je povedal. Po zadnjih podatkih Fars News je bilo v Iranu ranjenih 12 ljudi.

Strokovnjaki ocenjuje, da je prav zaradi globine potresa in kraja epicentra število smrtnih žrtev nizko. Predstavnik oddelka za seizmologijo na teheranski univerzi je pojasnil, da je bil današnji potres sicer najhujši v zadnjih 100 letih, a so zaradi globine žarišča tresljaji do površja oslabeli.

Veliko huje kot Iran jo je odnesel Pakistan, ki poroča o vsaj 34 smrtnih žrtvah. Pakistanski časnik The International News poroča, da je potres uničil 1000 domov. Najhuje je bilo v odmaknjeni skupnosti Maškel, ki je od glavnega mesta Balučistana oddaljena približno 600 kilometrov.

Današnji potres, že drugi v zadnjih nekaj tednih, je ponovno zbudil bojazni o varnosti iranske jedrske elektrarne v Bušerju. Predstavnik ruske jedrske agencije Rosatom Sergej Novikov je zato že zagotovil, da potresni ni povzročil škode. »Naši predstavniki v elektrarni so sporočili, da potresnih sunkov sploh niso čutili,« je povedal. Iransko jedrsko elektrarno je namreč zgradila ruska družba.

Tresenje tal so čutili vzdolž celotnega Perzijskega zaliva

Tresenje tal so čutili vzdolž celotnega Perzijskega zaliva, kjer so odredili evakuacijo najvišjih stavb, pa tudi v indijski prestolnici New Delhi, kjer so preplašeni prebivalci po poročanju tiskovne agencije Reutres pobegnili na ulice.

Jugozahod Irana je že na začetku meseca stresel močan potres z magnitudo 6,3 po Richterjevi lestvici, v katerem je umrlo 37 ljudi, najmanj 850 pa je bilo ranjenih. Epicenter potresa je bil v mestu Kaki, ki leži kakih 60 kilometrov jugovzhodno od jedrskega objekta v Bušerju.

Severozahod Irana pa sta avgusta lani stresla dva potresa z magnitudama 6,2 in in 6, pri čemer je umrlo več kot 300 ljudi, ranjenih je bilo okoli 3000. Decembra 2010 je močan potres stresel južno mesto Bam, ko je umrlo 31.000 ljudi.