Iranska jedrska pogajanja podaljšana do 24. novembra

Bela hiša in ameriški državni sekretar John Kerry sta sporočila, da je bil doslej dosežen napredek.

Objavljeno
19. julij 2014 10.37
IRAN-NUCLEAR/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Washington - Peterica stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija so se s Teheranom dogovorile za podaljšanje pogajanj o jedrskem programu Irana do 24. novembra. Bela hiša in ameriški državni sekretar John Kerry sta sporočila, da je bil doslej dosežen napredek, zaradi katerega se splača podaljšati pogajanja.

Stalne članice Varnostnega sveta in Nemčija (P5+1) bi se morale do nedelje dogovoriti z Iranom o celovitem sporazumu okrog jedrskega vprašanja, ki bi zagotovil, da Iran ne bo prišel do jedrskega orožja, Teheran pa bi v zameno dobil postopno odpravo sankcij.

Najtrši oreh je vprašanje obsega in zmogljivosti jedrskih aktivnosti, za katere Iran trdi, da so miroljubne, Zahod pa sumi, da gredo v smeri pridobitve jedrskega orožja.

Koordinatorka pogajanj, visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je po poročanju tiskovne agencije AFP izjavila, da je bil dosežen občuten napredek, vendar obstajajo bistvene razlike o nekaterih osrednjih vprašanjih, ki zahtevajo več časa in truda. Enako izjavo je prebral tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Sporočilo za javnost Bele hiše še pravi, da je Iran zaustavil bogatenje urana, sprejel ukrepe za nevtralizacijo nevarnejših zalog jedrskega materiala in ni namestil novih centrifug.

Ustavil je napredek pri gradnji jedrskega reaktorja na plutonij v Araku in sprejel širše in pogostejše inšpekcije. Kerry je dodal, da je Iran nevtraliziral 20 odstotkov obogatenega urana, kar je potrdila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Po Kerryjevih besedah želijo države P5+1 zagotoviti, da reaktor v Araku ne bo mogel proizvesti plutonijeve bombe, obstajajo pa še razlike glede plemenitenja urana v Natanzu.

Iran naj bi zahteval, da ima pravico do 190.000 centrifug za plemenitenje urana. Trenutno jih ima 20.000, od katerih je polovica delujočih. Američani naj bi dali jasno vedeti, da več kot 2000 centrifug ni sprejemljiva številka.

Podaljšana pogajanja ponujajo priložnost za dogovor, obenem pa tudi priložnost za polomijo. Največ opozicije imajo doma pogajalci ZDA in Irana. Republikanci in proizraelski demokrati grozijo z uvedbo novih sankcij proti Iranu, ki jih je Obama odločen blokirati, dokler pogajanja tečejo, saj bi pogajalski proces iztirile. Obama je pripravljen sprejeti nove sankcije, če bi pogajanja propadla.

Iran je z delnim olajšanjem sankcij doslej dobil finančno olajšanje vredno okoli šest milijard dolarjev, dogovor o podaljšanju pogajanj pa predvideva, da Teheran dobi dostop do dodatnih 2,8 milijarde dolarjev zamrznjenih sredstev. Bela hiša zagotavlja, da se bodo obstoječe sankcije odločno izvajale še naprej.