Iranska tiskovna agencija zamenjala šefa, dosedanji v zaporu

Alija Akbarja Džavanfekra je na čelu Irne zamenjal Madžid Omidi Šahraki, prav tako pomemben Ahmadinedžadov svetovalec.

Objavljeno
07. januar 2013 19.14
Mideast Iran Air Pollution
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Teheran - V Iranu so zamenjali prvega moža državne tiskovne agencije Irna. Alija Akbarja Džavanfekra, ki je veljal za enega glavnih sodelavcev iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, dokler ni septembra lani pristal v zaporu, je na čelu Irne zamenjal Madžid Omidi Šahraki, prav tako pomemben Ahmadinedžadov svetovalec, piše Slovenska tiskovna agencija.

Džavanfekr je bil aretiran 26. septembra lani in sedaj služi šestmesečno zaporno kazen v zloglasnem teheranskem zaporu Evin. Do aretacije je prišlo v času, ko se je Ahmadinedžad udeleževal zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Ker je enemu od državnih časnikov, ki so bili pod njegovim nadzorom, dovolil objavo spornih člankov, je bil obsojen zaradi objave materiala, žaljivega do islamskih zakonov in javne morale. Šlo je za članke, ki so postavljali pod vprašaj ustreznost stroge iranske zakonodaje, ki ureja pravila oblačenja za ženske.

Tako Džavanfekr kot tudi drugi Ahmadinedžadovi svetovalci so že dolgo tarča skrajnih sodnikov in ultranacionalističnih poslancev, ki jim očitajo poskuse spodkopavanja strogih verskih načel.

Zaradi Džavanfekra se je iranski predsednik tudi zapletel v javni spor z vrhom iranskega pravosodja, ker mu niso dovolili, da bi ga obiskal v zaporu Evin. Nazadnje sta se nato vendarle srečala decembra, ko so Džavanfekra zaradi težav s srcem za krajši čas prepeljali iz zapora v bolnišnico, piše STA.

Šahraki, ki je vodil predsednikov urad za politične in varnostne zadeve, je že peti vodja Irne - njeno uradno ime je Tiskovna agencija Islamske republike -, odkar je Ahmadinedžad leta 2005 zasedel položaj iranskega predsednika.