Iranski jedrski program: Ashtonova in Džalili brez napredka

Glavni iranski jedrski pogajalec je današnje pogovore sicer označil za »dolge in uporabne«.

Objavljeno
16. maj 2013 15.18
IRAN-NUCLEAR/JALILI
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Istanbul - Visoka predstavnica EU za skupno zunanjo politiko Catherine Ashton in glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili v Istanbulu nista dosegla večjega napredka v pogovorih glede spornega iranskega jedrskega programa. Džalili je sicer pogovore označil kot »dolge in uporabne«.

»Imeli smo odkrito razpravo in predstavili nove ideje, na katerih bi lahko nadaljevali jedrska pogajanja,« je danes po sredinem srečanju dejal Džalili.

»Sinoči sva imela z lady Ashton dolge in uporabne pogovore. Imela sva priložnost iti v podrobnosti in odločila sva se, da nadaljujeva delo in se še naprej pogovarjava,« je dejal.

Pogovori so sicer potekali tudi v luči kampanje pred predsedniškimi volitvami v Iranu, ki bodo 14. junija. Na njih je eden od kandidatov tudi Džalili, ki pa zatrjuje, da to ne bo vplivalo na pogajanja Irana z mednarodno skupnostjo. Prav tako je prepričan, da Iran tudi pod novim predsednikom ne bo spremenil politike glede svojega jedrskega programa.

»Iran bo tudi po volitvah vztrajal pri svojih pravicah do uporabe jedrske energije. To je nepovratno. In nobena svetovna velesila nam ne bo preprečila te legitimne pravice. Niti po volitvah,« je po poročanju STA dejal Džalili.

Pogovor med Džalilijem in Ashtonovo v Istanbulu naj bi bil ključen za odločitev, ali bo kmalu potekal nov krog pogovorov med šesterico (ZDA, Kitajsko, Rusijo, Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo) in Iranom.

V sredo so sicer na Dunaju potekali tudi pogovori med predstavniki Irana in Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o tehničnih vprašanjih spornega iranskega jedrskega programa, ki pa so se prav tako zaključili brez kakega dogovora.

IAEA skuša od Irana dobiti dovoljenje za dostop do jedrskih objektov, dokumentov in znanstvenikov, ki sodelujejo v domnevnih prizadevanjih za razvoj jedrske bombe. Agencija trdi, da obstajajo zanesljivi dokazi, da od leta 2003 iranski znanstveniki raziskujejo možnost razvoja jedrske bombe. Iran to odločno zanika in trdi, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave.