Iranski minister: Rešitev konflikta je v Siriji sami

V zračnem napadu, ki je povzročil eksplozijo bencinske črpalke, je danes v Siriji umrlo vsaj 50 ljudi.

čet, 20.09.2012, 12:40; spremenjen: 18:14

Damask - Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je po srečanju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom dejal, da je rešitev 18-mesečnega konflikta »samo v Siriji in znotraj sirske družine, v partnerstvu z mednarodnimi in regionalnimi organizacijami«.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v Damasku, od koder mediji danes poročajo o strmoglavljenju helikopterja in novih spopadih, ponovil, da vojna proti Siriji ni uperjena le v Sirijo, temveč v celotno »os upora«. Po njegovem sta na tej osi ob Siriji še Iran in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah. Sirski predsednik je tudi dejal, da je Sirija pokazala odprtost do vseh pobud za rešitev krize. »Ključ do uspeha katerekoli pobude pa je iskrenost namenov, ki so za njo,« jeza državno tiskovno agencijo povedal Asad.

Sestreljeni helikopter zadel ob potniško letalo

Iz Sirije sicer tudi danes poročajo o nasilju. BBC, ki povzema sirsko državno televizijo, poroča, da je v bližini Damaska strmoglavil helikopter, ki je med padcem zadel ob rep potniškega letala.  Letalo je že pristalo na letališču v sirski prestolnici. Vseh 200 potnikov in članov posadke je menda nepoškodovanih.

Opozicijski aktivisti so zatrdili, da so helikopter sestrelili uporniki.

Medtem iz Sirije poročajo o novih smrtnih žrtvah. Letalo sirske vojske je namreč zadelo bencinsko črpalko v vasi, ki je od meje s Turčijo oddaljena približno 30 kilometrov, in povzročilo eksplozijo. Vsaj 50 ljudi je umrlo, a bo po pričakovanjih opozicijskih aktivistov število žrtev najverjetneje še naraslo.

»Ta bencinska črpalka je edina, ki na tem območju še deluje, zato je bila nabito polna,« je za francosko tiskovno agencije AFP povedal eden od aktivistov v provinci Raka.

V letu in pol mrtvih že 27.000 ljudi

Medtem se bodo v Haagu danes sestali finančni strokovnjaki, tuji diplomati in sirski prebežniki, ki sestavljajo tako imenovano skupino Prijateljev Sirije, in razpravljali o morebitnih novih gospodarskih sankcijah zoper režim v Damasku.

V letu in pol trajajočem konfliktu v Siriji je bilo po navedbah aktivistov ubitih več kot 27.000 ljudi.

Prijavi sovražni govor