Iraški parlament izvolil predsednika države

Medtem ko državo pretresa nasilje, so iraški poslanci za predsednika države izvolili kurdskega politika Fuada Masuma.

Objavljeno
24. julij 2014 12.00
Posodobljeno
24. julij 2014 12.15
IRAQ-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bagdad − V Iraku, ki ga zadnje tedne pretresa sektaško nasilje, so zabeležili nov krvav dan. V strelskem in bombnem napadu na avtobus z zaporniki, ki se je zgodil v bližini glavnega mesta Bagdad, je umrlo 51 zapornikov in devet policistov.

Kot je sporočilo iraško pravosodno ministrstvo, so zapornike, večinoma sunitske skrajneže, obtožene terorizma, iz vojaškega oporišča v mestu Tadži prevažali v Bagdad, ko je avtobus nenadoma zapeljal prek obcestne bombe, poroča Reuters. Nato se je vnel spopad − napadalci, katerih motiv še ni znan, so se konvoja lotili s strelnim orožjem in bombami.

Ali so bili v spopadih ubiti tudi napadalci se še ne ve, prav tako niso znane niso niti okoliščine smrti zapornikov. Po navedbah varnostnih in zdravniških virov, ki jih povzema francoska agencija AFP, so mnoge žrtve zgorele do neprepoznavnosti.

Podoben incident se je v Iraku sicer zgodil že prejšnji mesec, ko je v napadu na konvoj, ki je prevažal zapornike, umrlo 69 ljudi. Organizacije za človekove pravice so iraške vladne sile so pred kratim obtožile, da so od devetega junija, ko se je v državi začela ofenziva skrajne sunitske milice Islamska država Iraka in Levanta, ki se je pozneje preimenovala v Islamsko državo, usmrtile več kot 250 zapornikov, sicer simpatizerjev sunitske milice. Organizacije za človekove pravice iraške oblasti obtožujejo, da so na zapornike streljale, zažigale celice, v katerih so bili zaprti, in jih ubijale z granatami.

Iraški parlament izvolil predsednika države

Irak zadnje tedne pretresa krvavo sektaško nasilje, ki narašča vse odkar so sunitski skrajneži prejšnji mesec sprožili bliskovito ofenzivo, s katero so zavzeli velike dele severa Iraka, in na območju pod njihovim nadzorom, ki sega tudi v Sirijo, razglasili Islamsko državo. Po podatkih ZN je bilo v prvi polovici leta v Iraku ubitih kakih 5600 civilistov.

V Bagdadu se sicer danes na nenapovedanem obisku mudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Ta se bo sestal z iraškim premierje Nurijem al Malikijem, s katerim bosta predvidoma govorila predvsem o približno 600.000 beguncih, ki jih je konflikt pregnal z domov, in o oblikovanju nove iraške vlade.

Ta počasi dobiva obliko. Potem ko so poslanci za novega predsednika parlamenta na začetku meseca izbrali Salima al Džuburija, so danes za predsednika države izvolili kurdskega politika Fuada Masuma. Zanj je po pisanju STA glasovalo 211 od 228 poslancev. Imel je le enega protikandidata, ki pa je zbral zgolj 17 glasov podpore.

Kdo bo novi premier, ki bo nasledil Nurija al Malikija, za zdaj ostaja neznanka.