Irski predsednik na zgodovinskem obisku v Veliki Britaniji

Gre za prvi irski državniški obisk v Veliki Britaniji od osamosvojitve pred skoraj sto leti.

Objavljeno
08. april 2014 20.07
BRITAIN-IRELAND-DIPLOMACY-ROYALS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London- S slovesnim sprejemom na gradu Windsor, kjer so danes plapolale zeleno-belo-oranžne zastave in je zadonela irska himna, se je začel državni obisk prvega irskega predsednika v Veliki Britaniji.

Michael D. Higgins se bo skupaj z irskim premierom Endo Kennyjem in zunanjim ministrom Eamonom Gilmorjem v vzhodni sosedi mudil do petka. Danes bo imel tudi redko čast nagovoriti oba domova britanskega parlamenta.

Irski predsednik je tik pred obiskom, s katerim po mnenju nekaterih daje še zadnji pečat preobrazbi odnosov med državama (ki je sledila podpisu velikonočnega sporazuma med katoliki in protestanti leta 1998 ), povedal, da se preteklosti ne da in ne sme izbrisati. »Mirovni proces je prav to: je proces, ki se začne s formalnim sporazumom. Na koncu pa gre za dejanje, ki se mora izvršiti v zavesti skupnosti.« Po njegovih besedah je treba napredek doseči ob priznavanju krvave preteklosti in osredotočanju na prihodnost.

Higgins se bo s soprogo Sabino udeležil banketa, ki ga je gostila britanska kraljica Elizabeta II, med povabljenimi je tudi nekdanji vodilni predstavnik Irske republikanske armade (Ira) in sedanji podpredsednik severnoirske vlade Martin McGuinness.

Po nekaterih podatkih so pripadniki Ire v skoraj treh desetletjih ubili več kot 1800 ljudi. Povabilo McGuinessa, ki je desetletja javno izražal sovraštvo do VB, je tako po mnenju Stephena Gaulta, ki je v enem od napadov Ire izgubil očeta, še en žebelj v krsto nedolžnih žrtev terorizma. »Da, vsi si želimo miru, a za kakšno ceno? Doslej je bil to umazan mir,« je povedal za BBC.