Islamabad je tiho kimal napadom trotov

Ena najbolj občutljivih javnih skrivnosti v Pakistanu zaradi nerodnega razkritja ni več skrivnost.

Objavljeno
24. oktober 2013 20.11
USA-DRONES/INDUSTRY
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika
Islamabad − Napadi ameriških brezpilotnih­ letal na skrajneže na severozahodu Pakistana že vrsto let vnašajo hud nemir v odnose­ med tesnima zaveznikoma v vojni proti terorizmu. A kot razkriva Washington Post, je v tem predvsem veliko teatra, saj so (bili) v Islamabadu dolgo časa seznanjeni s podrobnostmi tajnega programa Cie.

Še več, kot razkrivajo strogo zaupni dokumenti Cie in pakistanske diplomatske depeše, do katerih so se dokopali novinarji, je pakistansko vodstvo za kuliso ostrega javnega­ kritiziranja ameriške doktrine­ izvensodnih pobojev potihem prikimavalo tovrstnemu sejanju smrti z neba, ki po mnenju mnogih Pakistancev povzroča predvsem (pre)številne civilne žrtve in grobo krši suverenost njihove države. V nekaterih primerih so Cijini troti celo uničevali tarče »na zahtevo vaše [pakistanske] vlade«, kakor navaja eden izmed dokumentov, seznanjanje oblasti v Islamabadu s podrobnostmi napadov pa je bilo del diplomatske rutine.

Dokumenti, ki povzemajo podrobnosti najmanj 65 napadov med letoma 2007 in 2011, med drugim kažejo, kako so ZDA v tem času postopno širile nabor tarč z razmeroma majhne skupine skrbno izbranih vodilnih pripadnikov Al Kaide na precej obširen krog osumljencev, ki so se znašli na seznamu za odstrel na podlagi silno nezanesljivih kriterijev; predstavniki Cie v poročilih o napadih kljub temu vztrajno ponavljajo, da ti niso zahtevali civilnih žrtev.

Napadi z brezpilotnimi letali so postali ključna sestavina ameriške vojne proti terorizmu šele med predsednikovanjem Baracka Obame.­ Medtem ko so pod njegovim predhodnikom Georgeem Bushem mlajšim troti na pakistanskem severozahodu udarili »le« 45-krat, so se po januarju 2009 tam zvrstili vsaj 303 napadi, v katerih je bilo po ocenah nevladnih organizacij ubitih tudi več sto civilistov.