Islamistom se zmaga obeta tudi v tretji fazi volitev

Včeraj objavljeni zadnji rezultati volitev kažejo, da so glavne islamistične stranke ohranile vodstvo.

Objavljeno
08. januar 2012 12.12
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kairo − Zmagovalka je, kot kaže, stranka Svoboda in pravičnost močne Muslimanske bratovščine, ki ji je uspelo pridobiti 35,2 odstotka glasov, piše Slovenska tiskovna agencija. Druga najbolj uspešna je bila skrajno islamska stranka salafistov Al Nur, ki je dobila 27 odstotkov glasov volivcev. Volilna udeležba je bila 62-odstotna.

Tretja faza volitev v spodnji dom egiptovskega parlamenta je potekala v provincah Kaliubija, Garbija in Dakalija v delti Nila, provinci Nova dolina, v gubernijah Minja in Kena, obmejni provinci Matru ter na severu in jugu Sinaja.

Sicer so po padcu režima avtoritarnega voditelja Hosnija Mubaraka Egipčani zastavili precej kompleksen volilni sistem, v katerem sta dve tretjini sedežev spodnjega doma novega parlamenta dodeljeni strankam glede na delež pridobljenih glasov, preostanek pa je rezerviran za individualne kandidate.

Ta mesec se bodo tako odvijali še drugi krogi tretje faze volitev tam, kjer nihče od individualnih kandidatov v prvem krogu ni dobil zadostne podpore. Od 29. januarja pa bodo stekle volitve za zgornji dom parlamenta, ki bodo potekale v dveh fazah. Dokončni uradni rezultati volitev bodo sicer razglašeni kasneje ta mesec.

Ko bo novi parlament sestavljen, bo imenoval posebno komisijo, ki bo oblikovala novo egiptovsko ustavo. Ta bo predvidoma stopila v veljavo, še preden bodo do junija izvedli predsedniške volitve, dodaja STA.