Islandci volijo predsednika

Volišča bodo odprta do 22. ure po lokalnem času, prve rezultate volitev pa naj bi objavili v nedeljo zjutraj.

Objavljeno
30. junij 2012 11.24
ICELAND-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Reykjavik − Islandci, ki si še vedno niso opomogli od bančnega zloma leta 2008, danes volijo novega predsednika države. Volišča bodo odprta do 22. ure po lokalnem času, prve rezultate volitev pa naj bi objavili v nedeljo zjutraj, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za favorita velja dosedanji predsednik Olafur Ragnar Grimsson, ki bo v primeru zmage nastopil že peti mandat. Za predsedniški položaj se poleg njega poteguje še pet kandidatov. Za edino resno tekmico sedanjemu 69-letnemu predsedniku velja novinarka Thora Arnorsdottir. Slednja je bila v javnomnenjskih raziskavah dalj časa celo v prednosti, a ji je v zadnjih tednih podpora občutno upadla.

V anketi, ki jo je v četrtek zvečer objavila islandska radiotelevizija RUV, se je v prid 37-letni Arnorsdottirjevi, ki je med Islandci postala priljubljena kot televizijska voditeljica, izreklo 33,6 odstotka vprašanih, medtem ko namerava 69-letnega Grimssona voliti 50,8 odstotka vprašanih. Ostali štirje kandidati nimajo nobenih možnosti.

Predsednik ima na Islandiji večinoma reprezentativno vlogo, lahko pa blokira v parlamentu sprejete zakone in jih predloži na referendum v presojo volivcem, dodaja STA.