Istospolne poroke v ZDA: s tožbo nad zakonsko srečo

Konservativci s protesti in po pravni poti nasprotujejo porokam med istospolnimi partnerji v New Yorku.

Objavljeno
27. julij 2011 08.11
Posodobljeno
27. julij 2011 08.24
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Ameriški tiskani mediji so bili v ponedeljek preplavljeni s fotografijami več sto srečnih parov, ki so v nedeljo dahnili da v državi New York. A izbruhi nežnosti niso navdušili konservativnega dela javnosti. Ti so organizirali več protestov, saj se v znamenje zvestobe poljubljajo istospolni pari. New York je kot največja zvezna država z istospolnimi porokami te dni v poročni histeriji, hkrati pa je skupina z močnim cerkvenim ozadjem že vložila tožbo, s katero hoče izpodbiti pred mesecem dni sprejeti zakon.

V konservativni skupini Newyorčani za ustavne svoboščine, v kateri so se združili pastorji različnih protestantskih ver in ortodoksni judi, trdijo, da je senat zvezne države New York kršil zakonodajni postopek, saj so menda senatorjem, ki so nasprotovali zakonu, preprečili, da izrazijo svoje mnenje, zakon pa da pred glasovanjem niso obravnavali vsi pristojni odbori. »Morali bi imeti odprt in preudaren postopek. Če so argumenti v korist zakona tako trdni, da smo ga sprejeli, bi morali prestati tudi javno obravnavo,« trdi predstavnik skupine, pastor Jason McGuire.

Senatorji so zakon sprejeli 24. junija, na zadnji dan zasedanja državnega senata. Pred tem so več dni za zaprtimi vrati potekala pogajanja med guvernerjem države Andrewom Cuomom in ključnimi republikanskimi senatorji, ki so v zameno za določila, da verskim skupnostim ni treba potrjevati porok, potrdili zakon. Tožba guvernerju očita, da ni kot ponavadi počakal tri dni med predstavitvijo zakona in glasovanjem o njem. Vendar je takojšnje glasovanje pogosto pri zakonih, ki so jih oblikovali s pogajanji.

Tožniki prav tako trdijo, da je bila z omejitvijo razprave na dve minuti dolge govore kršena pravica do javne razprave, na kar je že med sprejemanjem zakona opozarjal senator Ruben Diaz, njegov edini nasprotnik iz vrst demokratov. Ko so junija predsedujoči poskušali omejiti njegove pripombe, je začel vpiti: »Nočete me slišati!« V tožbi so poleg tega zapisali, da so podporniki zakona obljubili predvolilne donacije republikanskim senatorjem, ki so podprli uvedbo istospolnih porok.

Guvernerjev tiskovni predstavnik Josh Vlasto se je na tožbo odzval z besedami, da nima nikakršne pravne teže. »Tožnikom manjka osnovno razumevanje zakonodaje države New York,« trdi Vlasto. Skupina ni vložila tožbe samo proti senatu, ampak tudi proti pravosodnemu ministru Ericu Schneidermanu ter državnemu ministrstvu za zdravstvo, vendar je nista komentirala.

Američani so že navajeni ostrih odzivov konservativnih skupin, ki so, denimo, leta 2008 v Kaliforniji sprožili ostro pravno bitko. Ko je kalifornijsko sodišče leta 2008 zakon o prepovedi istospolnih porok razglasilo na neustaven način, je večina volivcev na referendumu novembra istega leta podrla predlog 8, ki je znova uvedel to prepoved, potrdilo pa jo je tudi kalifornijsko vrhovno sodišče. Avgusta lani je zvezno sodišče menilo, da je takšna odločitev neustavna, zadnjo besedo pa bo imelo zvezno vrhovno sodišče.

Za razliko od Kalifornije newyorški volivci ne morejo neposredno vlagati zahtev za referendum, saj bi morala zahtevo za referendumsko glasovanje o ustavnem amandmaju, ki bi prepovedal istospolne poroke, najprej potrditi spodnji dom in senat države New York. Trenutno 41 od 50 ameriških držav prepoveduje istospolne poroke.